www.somogytv.hu
Nem lehet riválisa a kaposvári cukorgyárnak
2011.05.03, Kedd
Csak a biogáz részleg bővítéséhez remél pályázati pénzt az ország egyetlen működő cukorgyára abból a hétmilliárdos fejlesztésből, amit öt év alatt valósítanának meg. Bár a kaposvári gyár a hazai igények nagy részét ki tudná elégíteni, szakemberek szerint a kvótarendszer eltörlése nem lenne fenékig tejfel a hazai cukoriparnak.

A hétmilliárdos fejlesztési csomag egyelőre csak a remény.

Hájos László, igazgató, Magyar Cukor Zrt.
- El kell mondanom, hogy ezek csak tervek. Tehát a következő 5 évre tervek és ezt a piac még alakíthatja.

A biogáz-fejlesztéssel a cég azt szeretné elérni, hogy két, de legkésőbb három éven belül az üzem teljes energiaszükségletét biztosítsa a cukorrépa hulladékból termelt energia. A cukorgyártás mellett nyerscukor finomításban is előre lépne a cég, ha a piac ezt lehetővé teszi.

Hájos László, igazgató, Magyar Cukor Zrt.
- Végső célunk az, hogy magyarországi ellátásban a jelenleginél lényegesen nagyobb, akár 70-80%-os részt is szeretnénk vállalni, hiszen ez a hazai piacra is jótékony hatással lenne.

A harmadik fejlesztési irány a csomagolás és a raktározás továbbfejlesztése lenne. Időközben szárnyra kelt a hír: újabb rivális jelenhet meg az egyetlen hazai cukorgyár mellett, hiszen Kapuváron új gyárat építenének. Hájos László szerint ez ma elképzelhetetlen.

Hájos László, igazgató, Magyar Cukor Zrt.
- Ma jogilag ez elképzelhetetlen, hiszen vissza kellene fizetni azokat a pénzeket a termelőknek, a dolgozóknak, az államnak, amelyeket a bezárásért cserébe kaptak az uniótól. Tehát ma ez a kvótarendszerben jogilag sem lehetséges. Ha egyszer a kvótarendszer megszűnik, akkor bármi lehetséges, de azt azért hozzá kell tennem, hogy ma egy cukorgyár felépítése reálisan olyan 80 milliárd forint körül áll meg zöldmezős beruházásban.

Az ország egyetlen cukorgyára a finomítással együtt akár el is érheti a hazai 280 tonnás szükségletet, de az uniós kvótarendszer miatt ennyit nem termelhet a kaposvári üzem. Szakemberek szerint azonban a kvótarendszer eltörlése sem tenne jót az iparágnak, hiszen a répából nyert cukor előállítása sokkal drágább, mint a nádból nyert cukoré. Így a kontinens piacát ennek az árversenynek kitenni nem éppen célszerű.