www.somogytv.hu
Fontos határidő közeleg
2018.02.09, Péntek
Január 8-a óta kérhetik a személyijövedelemadó-bevallás tervezetének postázását a NAV-tól azok, akik nem regisztráltak az Ügyfélkapun. 2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást. A szakemberek arra figyelmeztetnek: érdemes a határidőket betartani, így az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk szja-bevallásukat a NAV-hoz, amíg a magánszemélyeknek május 22-ig.

Hamarosan itt van a személyijövedelemadó-bevallások leadási határideje. Van, aki könyvelőhöz fordul a nyomtatványok kitöltése miatt.

Balaton Tamás:
Én a papírokat eljuttatom a könyvelőnek, illetve a részleteket átbeszéljük, de minden más részét ő intézi.

Mások azonban inkább a NAV-ra bízzák az adóbevallásuk elkészítését.

Kraft Tamásné:
Nekem már elkészítették.

Ön ezt jó dolognak tartja?
Jó igen.
Miért?
Könnyebb így.

Az elmúlt három hétben csaknem kilencvenezren, azaz naponta mintegy ötezren éltek ezzel a lehetőséggel. Ők SMS-t, levelet, nyomtatványt vagy űrlapot küldtek a NAV-nak vagy a 1819-es Infóvonalat hívták. A papíralapú tervezet postázását március 19-éig lehet kérni. De bővült az szja-bevallás elkészítési lehetőségeinek tárháza is az egyéni vállalkozók számára, idén már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét.

Poszovácz Gabriella, sajtóreferens, NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság:
Egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell benyújtani a 17 SZJA nyomtatványon a bevallásokat. Ebbe a körbe tartoznak a KATA-ás és az EVA-ás egyéni vállalkozók is, nekik is február 26-a a dátum.

A tavalyi mintegy 4 millióhoz képest is több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A nyilvántartásában szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a NAV a bevallási tervezetet. Esetükben a tervezet egy „ajánlat", mely nem válik automatikusan bevallássá, azt ki kell egészíteni az önálló tevékenységből származó, illetve őstermelői bevételekkel, költségekkel.

Poszovácz Gabriella, sajtóreferens, NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság:
Esetükben arra kell figyelni, hogy részükre a bevallási tervezet nem fog automatikusan május 22-én bevallássá válni, hiszen nekik ki kell egészíteni ezt a tervezetet az önálló tevékenységből vagy az őstermelésből származó jövedelmükkel, kivéve, amikor az őstermelő nem érte el a 600 ezer forintos bevételi értékhatárt.

Nekik ekkor nincsen bevallási kötelezettségük. 2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást. Emellett nem szabad megfeledkezni az adó 1 százalékáról sem, amelyet civil és egyházi szervezetek számára lehet felajánlani.

(Somogy TV, Híradó)