www.somogytv.hu
Megoldódhatnak a belvizes gondok
2018.02.07, Szerda
Mintegy 270 millió forintos TOP-os forrásból nagyszabású csapadékvíz-elvezetési fejlesztések kezdődnek Balatonfenyvesen, ahol megoldódhatnak a belvizes problémák. Ahogy arról a Somogy Televízió is beszámolt a korábbi években, nagyobb esőzésekkor, viharok esetén komoly pusztítást okozott a víz Fenyvesen. Tavasszal már megkezdődnek a munkák, burkolatot kapnak az árkok és néhol átemelőket építenek, mert másképpen nem tudnak megszabadulni a víztől.

Pusztított a víz a Balatonon 2014 októberében. Két napig tartó folyamatos eső és viharos szél, valamint a Balaton magas vízállása is gondot okozott több part menti településeken, köztük Balatonfenyvesen is. Ahogy az akkori felvételeken is látszik: csordultig teltek a vízelvezető árkok, a parthoz közeli nyaralók udvarára is betört a víz. 2016 februárjában is beszámolt a Somogy Televízió a magas vízállás miatti problémáról. Akkor Balatonfenyvesen több mint 100 ingatlan udvarán állt a víz és szintén megteltek a vízelvezető árkok. Megoldásnak már akkor is a megfelelő partvédőművek kiépítését tartotta a település vezetője. A TOP-pályázaton nyert 270 millió forintból most részleges megoldás születhet Fenyves olyan utcáiban, ahol a legtöbb gondot okozza a víz.

Lombár Gábor, polgármester, Balatonfenyves:
A csapadékvíz-elvezető rendszer teljes felújítása történik meg nyílt árok, illetve zárt árok formájában. Illetve, amit nagyon-nagyon szeretnénk, azok a madaras utcák, a Balatonhoz legközelebb álló települési utcáknak a végén olyan műszaki megoldásnak a megteremtése, ami nem engedi meg, hogy a Balaton víze magas vízállás esetén visszafelé dolgozzon az árkokban és hát a településre jusson.

A 8 kilométer hosszú település 65-70 százalékán vált szükségszerűvé a csapadékvíz-elvezetés kezelése - mondta a polgármester. Mint azt Lombár Gábor kiemelte: a beruházás nemcsak a nyaralóingatlanok és a strand szempontjából fontos.

Lombár Gábor, polgármester, Balatonfenyves:
Az útjaink, azoknak a műszaki állapotának romlásában is elég erősen részt vesz, hiszen, ha a talajvíz folyamatosan magasan van, illetve hektikusan változik, akkor az nincs jótékony hatással az utaknak az alépítményére, ezáltal azok könnyebben tönkremennek, és hát nekünk egy csomó bosszúságot, illetve kiadást jelent.

A csapadélvíz-elvezetés fejlesztése a tervek szerint már tavasszal megkezdődik, nyáron, a turisztikai szezonban leállnak a munkával, ősszel azonban tovább folytatják a munkát a településen. Mint azt a polgármester elmondta: emellett a beruházás mellett a strandon is lenne mit tenni, hiszen nagy esőzésekkor, vihar következtében ott is gondot okoz a víz.

Lombár Gábor, polgármester, Balatonfenyves:
A strandot tölteni szükséges azért, hogy megfordítsuk a lejtési viszonyokat, így a Balaton felé lejtene az egész strandi terület. Ahogy mondtam, ehhez feltöltés szükséges, olyan fejlesztések, olyan kialakítások, amik számításaink szerint körülbelül 2 milliárd forintot emésztenének fel.

A Balatonra szánt 300 milliárd forintos fejlesztési keretben az alacsonyan fekvő települések, településrészek gondjainak megoldására is van forrás. Ebből szeretnék a fenyvesi strand töltését is megvalósítani, mondta Lombár Gábor, aki stábunknak azt is megmutatta, hogyha mindezek a beruházások megvalósulnak, akkor milyen Balatonfenyvest álmodtak meg. Megújulna a strand, a csúszda, igazi nyaralóparadicsom lehetne a település a családoknak - tette hozzá a polgármester.

(Somogy TV, Híradó)