www.somogytv.hu
Élményt nyújtanak a hangszerek
2018.02.06, Kedd
Kaposvárra érkezett a Hangszert a kézbe programsorozat. Az interaktív hangszerkiállítást eddig már 37 ezren látták és próbálták ki az országban. Hiszen a rendezvény célja, hogy az érdeklődők, köztük a gyerekek megtapasztalják a zene örömét, s azt, hogy milyen megszólaltatni egy dobot vagy éppen egy gitárt, és ezáltal talán kedvet is kapnak a zenetanuláshoz - ebben bíznak a szervezők.

A házi stúdióban próbálják ki az éneklést ezek a lányok a Hangszert a kézbe kaposvári programján. Mintegy 140 hangszert, eszközt állítottak ki, amelyek kivétel nélkül mind kipróbálhatók. Az óvodás Bene is hangszert ragadott, igaz, kicsit másként.

Bányai Bence:
Milyen hangszer az, amit most kipróbáltál?
Gitár.
S mit játszottál rajta? Te találtad ki a művet?
Igen.
S milyen volt gitározni?
Jó.

S, ha már gitározott, énekelt is hozzá Bence.

Marci kürtön tanul játszani, de most más hangszert próbált ki.

Barát Márton:
Ez most egy dob tulajdonképp. Nem tudom, hogy milyen dob, de itt ment el az egyik osztálytársam, s csak idejöttem és kész.
Jó dobolni?
Hát, igen.

A Hangszert a kézbe egy utazó hangszerkiállítás, ahol 6 tematikus csoportban ismerhetik meg a hangszereket, eszközöket az érdeklődők.

Andrásik Remo, szervező, Hangszert a kézbe:
Tulajdonképpen lefedi a teljes, ma használt hangszerpalettát, illetve zenei eszközpalettát. Tehát van benne népi, klasszikus hangszerek, gitár, basszusgitár, dob és ütőhangszerek, házi stúdiózás és elektronikus zene.

Tiesto vagy David Guetta bőrébe is bárki belebújhat, s kipróbálhatja az elektronikus hangszereket, eszközöket.

Bakonyi Bálint:
Szintetizátort, samplert. Na, mi a különbség a kettő között, ugye ezt sokan nem tudják. A sampler felvett hangmintákat játszik le, a szintetizátor pedig saját maga állatja elő a hangot. És ez a sok villogó gomb meg tekerő, ez arra való, hogy a hangot befolyásolni tudjuk, akár szintetizáljuk, mi állítjuk elő, akár egy felvett hangmintát akarunk átalakítani.

A dobgép is csak elsőre tűnik megfejthetetlen eszköznek. Ezt is tudni kell használni, minden gombnak, potméternek szerepe van. Hiszen minden sávban az adott hangszer paraméterét be tudják állítani, s máris kész a dobszekció.

Bakonyi Bálint:
Itt pedig be tudjuk programozni, hogy hogyan szóljon. Ha a lábdobot minden egyes helyre leütöm, akkor ugye így fog szólni, pergő dobnál ugyanez.

A kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban bárki kipróbálhatja, milyen megszólaltatni egy hangszert.

Andrásik Remo, szervező, Hangszert a kézbe:
A Hangszert a kézbe sorozat Magyarország első és legnagyobb zenei oktatási roadshow-ja. Tulajdonképpen mosta 13. állomáson vagyunk, 37 ezer látogató már látta. Általában megyeszékhelyeken vagyunk 1-1 hetet. Ez egy 300 négyzetméteres játszótér, zenei játszótér, amihez csatlakozik még 32 darab rendhagyó énekóra, amelyek interaktív jellegűek, illetve tudásalapúak.

Szombatig minden nap reggel 9 és este 6 óra között várják az érdeklődőket. A cél, hogy minél többen megismerkedjenek a zenével, s megszeressék azt. Magyarország Európában az utolsó előtti atekintetben, hogy hányan játszanak hangszereken. Egyedül Bulgáriát tudtuk megelőzni ebben az összevetésben.

(Somogy TV, Híradó)