www.somogytv.hu
Dübörög az agrárgazdaság
2018.02.01, Csütörtök
Erős, jól működő és hatékony a mezőgazdaság Magyarországon. Erről számolt be Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági kamara elnöke. A siófoki fórumon közel 200 gazda jelenlétében mutatták be a Szövetségben a Magyar Gazdaságért című tájékoztató kiadványt is, amely az elmúlt 7 év agrársikereit mutatja be. Az eseményen Witzmann Mihály Fideszes országgyűlési képviselő kiemelte: 2010 után olyan kedvező folyamatok indultak el hazánkban, mint például a külföldi spekulánsok földhöz jutásának megakadályozása. A politikus arról is beszélt: a magyar gazdáknak köszönhetően folyamatosan erősödik az ágazat.

A magyar agrárgazdaság évente akár 50 százalékkal több értéknövekményt ér el 2010-hez képest.

Győrffy Balázs, elnök, NAK:
Elmondhatjuk, hogy az elmúlt 7 évben a magyar mezőgazdaság teljesítménye az első 3-ba sorolható, tehát a legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaságok egyike a magyar. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy az a hátrány, amit el kellett szenvednünk a fejlett gazdasággal rendelkező országokhoz képest, ez a hátrány folyamatosan csökken.

Ehhez hozzájárult az is, hogy konstruktív együttműködés alakult ki a kormány és az ágazat szereplői között. A siófoki gazdafórumon mutatták be a Szövetségben a Magyar Gazdaságért című tájékoztató kiadványt is amely az elmúlt 7 év agrár sikereit mutatja be.

Győrffy Balázs, elnök, NAK:
Mivel egy olyan időszak van mögöttünk, amire közösen lehetünk nagyon büszkék ezért mindenképpen érdemesnek gondoljuk, hogy ezt a fórumsorozatot a gazdák informálása, tájékoztatása érdekében megtartsuk. Azt látjuk, hogy a gazdálkodók egyébként terveznek, pozitívan terveznek a jövőbe.

A fórumon Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: Somogy megye 600 ezer hektáros területéből 480 ezer termőterület, amely megmunkálásán a gazdák nap mint nap fáradoznak. Ez pedig meglátszik az eredményekben is.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz
56-57 ezer vállalkozás van regisztrálva, 36 százalékuk tisztán mezőgazdasági profilú vállalkozás és az sem elhanyagolható, hogy a megye GDP-jéhez 12 százalékban járul hozzá a mezőgazdasági ágazat.

Ez országos szinten is kiemelkedő - tette hozzá Witzmann Mihály. Az agrárium előrelépéséhez több tényező is hozzájárult.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz
Az új földtörvény, amely a külföldiek földszerzését akadályozza meg és a családi gazdálkodásoknak próbál meg kedvezni. A másik fontos pillére az adócsökkentés volt, amely kapcsán elsősorban a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő áfacsökkentésre gondolok.

De a hazai és az Európai Uniós agrárgazdasági támogatások folyamatos növekedése is hozzájárul a magyar mezőgazdaság fellendüléséhez - tette hozzá Witzmann Mihály.

(Somogy TV, Híradó)