www.somogytv.hu
Lassabban halad a nád vágása
2018.01.31, Szerda
Az enyhe időjárás miatt csak kézi eszközökkel tudják vágni a nádat a Balatonnál. Egy új közfoglalkoztatási mintaprojektben végzi a munkát a tómedret kezelő vízügyi igazgatóság. Az 5 fős brigád a tó déli partján jelenleg is dolgozik, azonban a tervezettnél lassabban halad a munka.

- A jég azért jó, mert a jég alatt indul el a növekedése az új hajtásnak és nem tud átjönni a jégen és biztos, hogyha a jégen fölötte vágjuk el, akkor nem károsítjuk. Mihelyt úszó járművel vagy bármivel belemegyünk, abban a pillanatban már belevághatunk, hiszen már próbál följönni és abban a pillanatban már levágom. S mihelyt a zöld nádat vágom, az el is pusztul.

Tavaly ilyenkor jégről vágták a nádat a Balatonnál, idén azonban a nagyon enyhe időjárás miatt ez biztosan elmarad már.

Csonki István, igazgató, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
Az optimális idő, illetve, az amikor lehetséges nádat aratni, ez gyakorlatilag teherbíró jég esetén fordul elő. Tehát legalább 10 centiméter vastagnak kéne lenne. Hát, az idei évben nem fagyott be a Balaton. Tavaly ilyenkor még korcsolyáztunk vígan ezen a 10-15 centis jégen. Várhatóan már az idei évben, most legalábbis a januári, februári időszakban nem fog befagyni a tó ilyen vastagságra.

Jelenleg Balatonberénynél vágják a nádat. Idén a keszthelyi medencében és környékén 13 helyszínen, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő és Szigliget térségében tervezték a munkát. 70 hektár nád aratását szerették volna elvégezni, azonban ennyivel az enyhe időjárás miatt biztos, hogy nem tudnak végezni - mondta a vízügyi igazgató.

Csonki István, igazgató, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
Minimálisat tudunk vágni, mivel a partszegélyen tudjuk vágni ezeket a nádterületeket. Nagy géppel egyáltalán nem lehet. Hiszen azoknak a kerekei már a nádgyökérben károsodást okoznak, amit a növény nem tud kiheverni, tehát tönkreteszi. Csak kézi gépekkel tudunk. Ez minimális mennyiség lesz, 10-15 hektár lesz. Csak a partszegélyen tudunk vágni.

A nád, amit most levágnak, iparilag gyakorlatilag hasznosíthatatlan, tehát egy részét, ahol lehet, elégetik, másik része pedig hulladéklerakóba kerül. Mint azt Csonki István elmondta: a vízminőség szempontjából fontos szerepe van a nádnak. Jó, ha megújul 3 évente, ezért is célszerű a rendszeres vágása,a régi, avas nád eltávolítása. A vízügy a korábbi években vállalkozóval végeztette el a munkát, erre 3 millió forint állt rendelkezésére, idén viszont már több mint 7 millió. Ebből gépeket szereztek be, s egy 5 fős brigádot is munkába állítottak.

Csonki István, igazgató, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
Egy közfoglalkoztatási mintaprogramot indítottunk az idei évben, 2 kis kézi nádvágó gépet szereztünk be, illetve Stihl-kaszákat. Egy 5 fős brigád gyakorlatilag elindult, hogy ezt a programot gyakorlatilag végigvigye. Ők dolgoznak most ezeken a területeken.

Egy környezetvédelmi előírás miatt február 15 -éig vághatják csak a nádat, azt követően ugyanis megindulnak az új hajtások a nádasokban.

 

(Somogy TV, Híradó)