www.somogytv.hu
A boltok általában visszaveszik a hibátlan árut
2017.12.27, Szerda
Bár törvény szerint nem lenne kötelező, a boltok általában visszaveszik a hibátlan árut, ha még megvan a számla – hívta fel ismét a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György elmondta, abban az esetben, ha az áru hibás, sérült, az eladó nem mérlegelhet, kötelező visszavennie blokk ellenében a terméket, és azt ki kell cserélnie, de a vevő a készpénzes kifizetést is választhatja. A nagyobb üzletekben karácsony és szilveszter között jelentősen megnő a forgalom, ezért az ügyfélszolgálatokon megerősített ügyeletet tartanak.

Az üzletek többsége egyébként visszaveszi a termékeket, ha az nem tetszik annak, aki kapta - derül ki egy piackutató cég felméréséből, amelyet a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete megbízásából készítettek. 50 hazai üzletláncot vizsgáltak és a boltok 60 százaléka válaszolta azt, hogy visszaveszi a karácsonyi ajándékot akkor is, hogyha az nem hibás, de minden esetben elkérik a nyugtát. A ruházati áruházak, a szupermarketek és a barkácsüzletek általában a termék árát adják vissza, a könyvesboltok inkább a cserét biztosítják. Van olyan bolt is, ahol az üzletvezető személyesen dönti el, hogy a pénzt adja vissza vagy cserét biztosít.