www.somogytv.hu
India képekben
2017.11.14, Kedd
India különleges világával ismerkedhetnek meg a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola diákjai. Klencsár Gábor, kaposvári fotós már többször járt a dél-ázsiai országban, hogy megismerje az ott élők kultúráját. Minden útjáról fotókkal tért haza. Legutóbbi túrájának emlékeit láthatják most az iskolások. Mint Klencsár Gábor mondta: Indiában is az emberi pillanatokat keresi, s kapja lencsevégre.

Negyedik indiai túrájára készül Klencsár Gábor, aki útjaira mindig magával viszi fényképezőgépét, s igyekszik nem csupán turista szemmel figyelni és fotózni.

Klencsár Gábor, fotós:
Itt azok a jó dolgok, amikor el tudod kapni azokat a dolgokat, amikről ők szólnak. Vagy amiről én úgy gondolom, hogy nekem szólnak, mert azt, hogy ők miről szólnak, azt csak ők tudják. Tehát, amiről nekem szólnak, például, amikor a Gangeszre lemegy az ember hajnalban vagy az esti szertartásokra, ott gyakorlatilag elkaphat olyan pillanatokat. Vagy elmegy az ember olyan faluba, egy cigány kis faluba, ahol találkozik tényleg azokkal az emberekkel, akik ott szinte egy elzárt területen élnek, és hogy hogyan működik ez az élet, és hogyan viszonyulnak egy európaihoz.

Mint a fotós mesélte, szeretett volna más környezetet is megismerni, ezért utazott évekkel ezelőtt Indiába, aztán az ország magával ragadta, s már-már visszajár.

Klencsár Gábor, fotós:
Azért India, mert ez tényleg annyira más, mint az európai kultúra, hogy ez tényleg olyan sokkterápiával ér föl, és akkor ez úgy kipucolja az ember agyát általában egy ilyen utazás.

Februárban újra útra kel, ezúttal az ország déli részét járja majd be egy 18 napos túrán, a
Bombei-től délre fekvő térséget szeretné megismerni és természetesen megörökíteni képei által. A kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskolában legutóbbi útjáról készült fotók mesélnek az ázsiai országról. Mint a galéria vezetője mondja: mindig különleges témákkal készülnek a gyerekeknek, hogy több műfajt és még több alkotót megismerjenek.

Nagyné Szekeres Aletta, vezető, Toldi Galéria:
Az a cél, hogy a gyerekekhez a művészetet egy kicsit közelebb hozzuk, hiszen a mai felgyorsult világban a szülőknek már nem jut ideje arra, hogy elvigyék őket különböző kiállításokra, s ezáltal is egy pluszt tudunk nekik nyújtani.

Klencsár Gábor Indiában készült képei december elejéig láthatók az iskolában.

(Somogy TV, Híradó)