www.somogytv.hu
Lehet népszavazás Kaposmérőn
2017.11.14, Kedd
Megkezdhetik az aláírások gyűjtését Kaposmérőben a népszavazási kezdeményezéshez – így döntött a Kaposvári Törvényszék. Bár az aláírásgyűjtő íveken hulladékfeldolgozó szerepel, a polgármester kiemeli: nem hulladékfeldolgozó üzem létesülne az agyagos területen, hanem inert hulladékkal töltenék fel azt, hogy évek, évtizedek múlva használható legyen sport és rekreációs célokra. A tervezett lerakónál élők azonban tartanak a zaj- és a porártalmaktól.

A lakóházaktól pár száz méterre létesülne a hulladéklerakó. Emiatt is féltik az egészségüket az itt élők, s ezért is kezdeményeztek aláírásgyűjtést. A Kaposvári Törvényszék a napokban kelt végzésében megváltoztatta a Kaposmérői Helyi Választási Bizottság határozatát, és hitelesítette a helyi népszavazás kezdeményezésére vonatkozó kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet.

dr. Vadócz Attila - szóvivő, Kaposvári Törvényszék:
A Törvényszék alapjában két okot vett figyelembe, amikor mégis csak hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. Az egyik az volt, hogy a kérdéses cég az a helyi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában áll, tehát a tulajdonosi jogokat ilyen módon az önkormányzat gyakorolja. A másik pedig az, hogy a hulladékgazdálkodás az önkormányzati kötelező feladat, képviselő-testületi döntést igényel. Erre figyelemmel pedig ebben a kérdésben a népszavazásnak helye lehet.

A kérdés így szól: „Akarja-e Ön, hogy Kaposmérőben nem veszélyes hulladék kezelésére, ártalmatlanítására INERT hulladékfeldolgozó üzemet létesítsen az INERT-INWEST Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság?" Kaposmérő polgármesterét telefonon értük utol, ő cáfolta, hogy üzem létesülne az egykori téglagyári területen.

Prukner Gábor, polgármester, Kaposmérő:
Nem is lesz ilyen üzem, amit a kérdésben föltettek. Gyakorlatilag az önkormányzat építési engedélyt kapott sportrekreációs terület kialakítására. Ennek az engedélynek a része az, hogy mivel ez egy rekultivációra kötelezett agyaggödör feltöltésével tud megvalósulni, ezért hozzájárul, hogy inert hulladék kerüljön.

Prukner Gábor szerint az ítélet semmit nem változtat a dolgon, az agyagos rész felöltöltése a jogerős bírósági döntés és az esetleges népszavazás ellenére is mindenképpen megvalósul.

Prukner Gábor, polgármester, Kaposmérő:
A képviselő-testület nem is kíván ezen változtatni. Nem gondolnám, hogy bármit is jelentene a népszavazás. Természetesen állunk elébe, nem fogja megváltoztatni az ügy menetét. Legfeljebb a költségvetésünkből néhány millió forintot fölöslegesen kifizetünk.

Inert hulladéknak minősül a föld, a tégla, a téglatörmelék, a beton, a betondarálék, vagyis az építési törmelék, mondta a polgármester.

Prukner Gábor, polgármester, Kaposmérő:
Egyértelmű, hogy ezek az anyagok nem veszélyes hulladék kategóriába tartoznak, nem bomlanak, se víz, semminek a hatására. Igazából magam is csodálkoznék rajta, hogy egyébként az ember ezek között az anyagok között éli le az életét, ott nem tartják egyesek veszélyesnek, míg, hogyha bekerül az inert hulladéklerakóba, akkor bizonyos szűk lakossági vélemény szerint ez mindjárt káros lesz, de nagyon.

Telefonon elértük az aláírásgyűjtés kezdeményezőjét. A tervezett hulladéklerakótól 200 méterre élő férfi elmondta: szeretnek Kaposmérőben élni, s nem a falu fejlődését akarják gátolni, de közel van a beruházás a településhez, s tartanak a por- és zajártalmaktól. Tartanak attól is, hogy az építési törmelékeket itt törnék össze. A népszavazás kiírásához a választópolgárok 20 százalékának aláírása szükséges, ez mintegy 400 aláírást jelent Kaposmérőben.

(Somogy TV, Híradó)