www.somogytv.hu
60 nyaralót tört fel
2017.11.13, Hétfő
A lopás mellett evett, ivott, tévét nézett és melegedett is az az elkövető, akit közel 60 betöréssel gyanúsítanak. B. Istvánt november 9-én fogták el a rendőrök Balatonszárszón. A 60 éves férfi elsősorban itt tört fel házakat, hogy élelem és eladható műszaki cikkek után kutasson. Mivel a férfi visszaesőnek számít, akár 10 évet is kaphat.

A 60 éves B. István még májusban indult útnak kerékpárral Pécsről a Balatonhoz. Először egy étterembe tört be, ezután váltott a nyaralók feltörésére. A férfi mindig éjjel volt aktív, ekkor házról-házra járt. Betörte vagy felfeszítette az ablakot, így jutott be. November 9-én a rendőrség munkatársai végül tetten érték.

- Itt Balatonszárszón, ennek a nyaralónak az erkélyén fogták el a rendőrök azt a 60 év körüli férfit, aki június óta 13 házba tört be, hogy onnan élelmiszert és műszaki cikkeket tulajdonítson el.

A környékbelieket megdöbbentette a sorozatbetörés.

Kiss Gabriella:
Bemegy otthonokba, eszik, iszik, melegszik, tévét néz, de onnantól kezdve sem kezdtünk el félni, nyilván a rendőrök szóltak, hogy csukjunk be mindent, hogy ne legyen hívogató a számára, akkor is ugyanúgy jöttek a polgárőrök továbbra is. Most a napokban hallottuk, hogy elkapták és most egy időre nem itt fog melegedni.

Ezzel a baltával és ezzel a reszelővel követte el a betöréseket B. István. A rendőrség a siófoki hétfői sajtótájékoztatón megmutatott néhányat azokból a tárgyakból is, amelyeket a férfi a nyaralókból tulajdonított el.

Fürst Dávid, r.őrnagyBűnügyi Osztályvezető, Siófoki Rendőrkapitányság:
A nyomozás során beszerzett adatok alapján, figyelemmel az eltulajdonított vagyontárgyak jellegére, a behatoláshoz alkalmazott módszerre és a jogsértések földrajzi elhelyezkedésére, felmerült a gyanú, hogy a bűncselekményeket az elkövető nem csak vagyonszerzési, hanem létfenntartási célzattal követte el.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi hajléktalan életmódot folytatott és gyakran étel miatt tört be egy-egy házba, sőt néhány napot ott is töltött. A Siófoki Rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az elkövetőnek többször is sikerült elmenekülnie, ezért egy nyomozó csoportot állítottak fel. Közel 50 rendőr járőrözött folyamatosan Balatonszárszón. Sőt, nyomkövető kutyát és éjjel látó szemüveget is alkalmaztak a tettenéréshez. Fürst Dávid, a Siófoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője úgy fogalmazott: a betöréssel gyanúsított férfi az átlagnál magasabb intelligenciával rendelkezik.

Fürst Dávid, r.őrnagy, bűnügyi osztályvezető, Siófoki Rendőrkapitányság:
Elmondható a személyről, hogy versíró volt, költeményeit papírra vetette. Elmondta a kihallgatások alkalmával, hogy ezen versei egyébként több újságban megjelentek, többször írt gyerekeknek szóló karácsonyi verset.

Mivel a férfi büntetett előéletű, többször elfogták már lopás miatt, így visszaesőnek számít és akár 10 évet is kaphat.

(Somogy TV, Híradó)