www.somogytv.hu
Megáldották az idei borokat
2017.11.13, Hétfő
Hagyományosan összeöntötték Szent Márton szobránál boraikat a Balatonboglári Borvidék borászai Szőlősgyörökön, ahol meg is áldották az idei nedűket. A programon a gazdák hálát adnak a jó termésért, ezt egy lakomával meg is ünnepelték.

15 helyi és környékbeli szőlőtermesztő gyűlt össze Szőlősgyörökön Márton napján. A borászok egy-egy liternyi újbort is hoztak magukkal, hogy aztán egy hordóba összeöntsék. Ez a tradíció része, mondják a györökiek.

Koltai Tamás, borász, Koltai Pincészet:
Apukáink kezdték el, még ők építették ezt a Szent Márton szobrot, ők kezdték el és ezt mi mindenképpen visszük tovább, ezt a szép hagyományt.

Szőlősgyörökön immár közel 3 évtizede őrzik a Márton-napi hagyományokat, s immár 7 éve az újbort is megszenteltetik a gazdák.

Trunkó Ferenc, borász:
Természetesen egy éves munkát nagyon jó, ha megáldjuk, megkóstoljuk, megünnepeljük ezt a bor ünnepet. Márton nap ugye az a nap, amikor a hagyomány szerint ilyenkor nyitjuk meg a hordókat és megkóstoljuk az évi termést. Aztán eldöntjük, hogy jó évet zártunk vagy rosszat, vagy mit kell utána készítenünk.

Miután a hordó színültig telt, a borrend és a vitézek segítségével a szőlősgyöröki templomba vitték a nedűt. Klotz Péter, polgármester azt mondja: a Márton-napi borszentelés a borászok közötti kapcsolatot is ápolja.

Klotz Péter, polgármester, Szőlősgyörök:
Erősítve a helyi borászok együttműködését, erősítve a bor hangulatát. Nyilván a borról és a szőlőről szól ez az egész és ezt az egészet nagyon jól tudjuk és reméljük, hogy fogjuk is tovább csinálni.

Az esemény évről-évre több érdeklődőt vonz a somogyi településre, ahol a bort a Szent Márton-szobortól egészen a templomig kísérik, majd a borszentelést követően bárki megkóstolhatja az idei nedűt. Mint a borászok mondják: nem lehet ok a panaszra, hiszen jó évet zárnak.

Trunkó Ferenc, borász:
Nem kellett drasztikus szerekkel dolgozni, valamivel olcsóbb volt a növényvédelem. A napsütés végett nem rohadt a szőlő. Egészséges szőlőt szedtünk, szépet, cukorban, mustfokban magasak voltak és nem volt rohadt.

A borászok ezután sem pihenhetnek, hiszen a palackozáson a sor, hogy karácsonyra már a boltok polcain lehessenek a nedűk.

(Somogy TV, Híradó)