www.somogytv.hu
Nem mindegy, mit eszünk
2017.11.08, Szerda
Megnézzük az összetételt, az energiatartalmat, de a feltüntetett tápanyag-bevitellel kapcsolatos tudásunk már hiányos – derül ki abból az országos kutatásból, amely a magyarok vásárlási szokásait vizsgálta. Az élelmiszerek energiatartalma ugyanakkor mégis fontos a hazai fogyasztók számára, mind a vásárlás, mind napi tápanyagbevitel figyelemmel kísérése során. Saját bevallásuk szerint a válaszadók háromnegyedét befolyásolja ugyanis a vásárláskor, hogy a megvenni kívánt élelmiszereknek milyen összetevői vannak: a legfontosabbnak a tartósítószer számít.

Az élelmiszerek energiatartalma fontos a hazai fogyasztók számára, mind a vásárlás, mind pedig a napi tápanyagbevitel figyelemmel kísérése során.

Vajai Alexandra:
Én tudatos vásárlónak tartom magam, és odafigyelek arra, hogy milyen tápanyagot viszek be a szervezetembe. Sok gyümölcsöt igyekszek fogyasztani.

Pankác Tibor:
Az is lényeges, hogy megnézzem az összetevőket, amit vásárolok, annak az összetevőit mindenképpen.

Bár a hazai vevők többségét érdekli, hogy mit tartalmaznak az elfogyasztott élelmiszerek, vásárláskor pedig figyelnek a cukor- és szénhidráttartalomra is, a tápanyag-bevitellel kapcsolatos tudásuk azonban hiányos és még mindig fontos befolyásoló tényező az ár is.

Pankác Tibor:
Igyekszünk az akciókra menni, mert a pénztárca véges, ennyi a tudatosság nálam.

Egy új, országos kutatás szerint a magyarok számára fontos az élelmiszerek összetétele, energiatartalma. Arra azonban, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz egy-egy termék, már kevésbé fordítanak figyelmet, vagy egyáltalán nem tudják, hogy a szénhidrátnak, a cukornak és a zsírnak van kalóriatartalma, a fehérjéről pedig csak a válaszadók fele tudta ezt.

Felde Katalin, dietetikus, Népegészségügyi Főosztály, SMKH:
Vannak az energiát adó tápanyagok, amelyekre nagyon nagy szükség van, ezek a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok, de ugyanúgy nem adnak energiát a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok, de azokra is a megfelelő mennyiségben szükség van.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának dietetikusa azt mondja: mindenképpen érdemes figyelmesen elolvasni a csomagolásokon feltüntetett adatokat.

Felde Katalin, dietetikus, Népegészségügyi Főosztály, SMKH:
A magas kalória az elhízáshoz vezet, emellett a magas zsírbevitel is. De vannak magas kalória tartalmú anyagaink, amik nagyon egészségesek, és megfelelő mennyiségben ajánlott a fogyasztásuk.

Ilyenek például az olajos magvak, vagy a hidegen sajtolt olaj is. Ezeket egyre többször veszik már a magyar vásárlók. És örömteli az is, hogy egyre többen elutasítják a tartósítószert tartalmazó ételeket. Az azonban figyelmeztető jel, hogy a vásárlók jelentős részének döntését még mindig az élelmiszer ára befolyásolja leginkább.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólások:
Momoka87 - 2017.11.08. 20:24:08
Pankász Tibor az úriember neve :)