www.somogytv.hu
Drasztikusan nőhet a kötelező
2017.11.07, Kedd
Átlagosan 8-30 százalékkal nőnek a kötelező biztosítás árai, azonban ennél nagyobb, irreális emelkedéssel is találkoznak az alkuszok. Van ügyfél, akinél duplájára nőne a biztosítás, ha nem váltana társaságot. A szakemberek azt mondják: érdemes megnézni a többi biztosító ajánlatát, hiszen több tíz ezer forintot lehet spórolni egy új szerződés megkötésével.

Folyamatos az érdeklődés ebben a kaposvári alkuszirodában, legtöbben a kötelező biztosítás miatt keresik a szakembereket.

Kovács Zsolt:
Hallottuk a tévében, hogy valószínű emelkedni fognak jövőre a biztosítások és megpróbáljuk kihozni belőle a legkevesebbet.

Több mint egymillió autóst érint a mostani kötelező biztosítási kampány, amelyben átlagosan 8 és 30 százalék közötti drágulással kell számolni. Biztosítóváltással azonban elkerülhető a több ezer, akár 10 ezer forintos, drasztikus emelés. Meggyes Józsefnek is emelkedne a kötelezője, éppen ezért kért segítséget szakembertől, hogy ezt miként tudná elkerülni.

Meggyes József:
Szerencsésen alakul, mert az idei évre körülbelül 16 ezret fizettem. Az ajánlata közel 7000 forinttal több volt, olyan 6 és félezerrel. De az ajánlatban szerepeltek bizonyos adatok, amiket meg kellett volna adnom, illetve újólag, ezt gondolom, újra kéri a biztosító, amivel eddig nem is találkoztam. Például, hogy hányan vezetik a gépjárművet, meg egyéb ilyen adatot. Ezek megadását követően sikerült az ajánlatot gyakorlatilag az idei évre visszahozni.

Így biztosítót sem kellett váltani, s a díja sem ugrik meg jövőre. Sokan azonban nem ilyen szerencsések, mondja Tobak Ferenc. A szakember szerint biztosítóváltással spórolni lehet, ezért érdemes megnézni a társaságok ajánlatait.

Tobak Ferenc, ügyvezető, Somogy Bróker:
Most fogják megkapni az adott biztosítójuktól, hogy mennyi lesz. Ez nyilván egy átlagos szám, amiről beszélünk, a 8-30 százalék. De én tapasztaltam olyat is, hogy több mint 100 százalékkal emelkedett a díj. Ugye, érdemes ezért elmenni szakemberhez és megnézetni, hogy más biztosítóknál mennyi. Mert ez a dupla emelés irreális. És nyilván, hogy ha az ügyfél fizetett eddig 15-20 ezer forintot, közel hasonló díjat szeretne fizetni. Ezért, hogyha elmegy szakemberekhez és megnézeti a biztosítási szerződését, hogy január 1-től hova tudná átvinni, ott nyilván tud keresni olcsóbbat is.

Az átlagosnál nagyobb drágulással is találkoztak, meséli Tobak Ferenc. Egy 61 éves tulajdonos személyautójának díja az idei mintegy 16 ezerről közel 32 ezerre nőne a biztosítótársaság tájékoztatása szerint. Az ő esetében is beszédes a többi cég ajánlata.


- 21.060-tól egészen 47.379-ig. És ugye, itt is látszik, hogy az adott biztosítónál ugye, fölmondjuk, és ugyanoda megyünk vissza, akkor jóval magasabb.
De 31.870 helyett fizethet 21.060-at is.
Igen.

A társaságok a megnövekedett költségeik miatt emelnek árak - mondja a szakember.

Tobak Ferenc, ügyvezető, Somogy Bróker:
Az autók javítási költségei emelkedtek, az óradíjak emelkedtek, ugye a biztosítók nem tudnak kijönni, és gondolom, több lett a kár is, és akkor nyilván, ha több a kár, többet fizet a biztosító, s ugye a beszedett díjakból nem tudja fizetni azt a fajta díjat, amit ki kell fizetni.

Akinek január elseje a biztosítási évfordulója, annak, ha társaságot váltana, november végéig kell felmondani a jelenlegi szerződését és megkötni a jövő évit.

(Somogy TV, Híradó)