www.somogytv.hu
Gyakorlattal készültek a télre
2017.11.06, Hétfő
Gyakorlattal egybekötött tájékoztatón ismertették a téli időszak veszélyeit és a felkészülés teendőit Kaposváron a Dél-Dunántúli Közlekedés Központ Zrt.-nél. Itt a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a közlekedési társaság szakemberei elmondták: járműveiket felkészítették a hideg hónapokra, de a lakosságot is kérik a balesetmentes, óvatos közlekedésre, amikor már azt az útviszonyok megkövetelik. A látványos mentési bemutatón debütált a Dél-Dunántúli Közlekedés Központ Zrt. új autómentő daruja, amely a bajba jutott buszok mentésénél avatkozik be.

Autó ütközött busszal. Ez az eset télen a csúszós utakon is előfordul. Éppen ezért, ennek a balesetnek a mentését mutatták be összehangolt gyakorlat során a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a közlekedési központ szakemberei.

A busz elvontatására is szolgál az a darus autómentő, amelyet ezen a gyakorlaton mutattak be.

Magyar Miklós, jármű-üzemeltetési főmérnök, Dél-Dunántúli Közlekedés Központ Zrt.:
A járműnek a csörlői 30 tonnát, az emelőkarja pedig 40 tonnát képes emelni úgy, hogy 9 méterre nyúlik ki. A 3 megyeszékhelyre 3 egymáshoz nagyon hasonló járművet szereztünk be az elmúlt egy év folyamán.

A közlekedési társaság november közepéig befejezi valamennyi autóbuszának téli felkészítését. Ez a három megye tekintetében mintegy 800 átvizsgálását jelenti.

Magyar Miklós, jármű-üzemeltetési főmérnök, Dél-Dunántúli Közlekedés Központ Zrt.:
A fagyveszélyesebb részeit az autóbuszoknak átnézzük, fagyálló folyadéknak a fagypontját, a dermedéspontokat, illetve külön ellenőrizzük a légfékberendezéseket, az akkumlátorokat és a fűtőkészülékeket. A közlekedésbiztonság növelése érdekében a kötelezően előírt 3 mm-es gumiprofil-mélység helyett 5 mm-esre cseréljük az ezt el nem érő gumiabroncsokat.

A katasztrófavédelem is kiemelten készül a téli időszakra - hangzott el a hétfői tájékoztatón.

Wéber Antal, tű. dandártábornok, igazgató, SM-i Katazstrófavédelmi Igazgatóság:
A gépjárműveink, a gépjárműfecskendőink, műszaki mentő eszközeink készen állnak, fel vannak készítve a téli műszaki mentésre.
A téli közlekedés biztonságossá tétele az csak együttműködéssel lehetséges. A közigazgatási szervek, a rendvédelmi szervek, a szolgáltatók, de legfőképpen a lakosság együttműködésével. Ezt szervezzük, tervezzük, ezt előkészítjük. Ha szükséges, akkor operatív törzset működtetünk.

Az Országos Mentőszolgálat Somogy megyében nappal 40, éjjel 20 járművel van készültségben. Nemcsak a személyzet, hanem a járművek is felkészültek a télen bekövetkező balesetekre. AZ előző tél mintegy 4 hónapjában 12 és fél ezer esetben segítettek.

A Magyar Közút az enyhébb időjárástól függetlenül november 10.-étől téli üzemmódra vált. 4 mérnökségén keresztül mintegy 180 fővel látják el a közel 1670 kilométeres megyei közúthálózaton a téli feladatokat.

Németh Zsolt, megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.:
29 kombinált gép áll rendelkezésre, emellé még négyet kell bérelnünk, és így lesz teljes az őrjáratos flotta. Ezen kívül rendelkezésre áll 8 marógép, az egyik itt áll mögöttem és 8 darab rakodógép. A hóeltakarítási elhárítási munkákra pedig további 135 darab, úgynevezett lehívható gép áll rendelkezésre.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott: a közúthálózatot is fel kell készíteni a télre, többek között meg kell szüntetni a burkolati hibákat és ki kell tisztítani a vízelvezető árkokat. Mint azt dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta: a szükséges téli felkészülést minden szervezet elvégezte annak érdekében, hogy a mintegy 320 ezer somogyi ember biztonságáról gondoskodni tudjanak a következő hideg hónapokban is.

(Somogy TV, Híradó)