www.somogytv.hu
Újabb kínai együttműködés
2017.11.03, Péntek
Közös képzés, kutatás és hallgatói csereprogram – ezeken a területeken képzeli el a közös munkát a kínai Közép-Dél Erdészeti és Technológiai Egyetem és a Kaposvári Egyetem. A két intézmény pénteken írta alá az erről szóló megállapodást. A nemzetközi nyitás a célja a somogyi campusnak, amely immár 17 ország 50 egyetemével működik együtt.

A kaposvári és kínai intézmény kapcsolata nem új keletű, hiszen a Kaposvári Egyetem delegációja idén májusban már járt a 27 ezer hallgatóval rendelkező ázsiai képzőhelyen. Azóta pedig már a jövő elképzeléseiről is megállapodtak. Az együttműködési szerződést hivatalosan pénteken írták alá.

prof. Szávai Ferenc, rektor Kaposvári Egyetem:
Alapvetően az agrárképzések iránt érdeklődnek, azon belül pedig az élelmiszer-biztonság és az előállítás őket nagyon érdekli és a rövidebb távú közgazdasági képzések.

Ezeken a területen fűznék szorosabbra az együttműködést a Mesterképzés keretein belül, emellett pedig közös PHD-képzést is indítanának - részletezte a jövő terveit a Kaposvári Egyetem rektora.

prof. Szávai Ferenc, rektor Kaposvári Egyetem:
Azaz ők hajlandóak 5 PHD-hallgatót fogadni, itteni élettudománnyal foglalkozó hallgatókat. Mi láttuk, személyes tapasztalatból, meg is hívtak bennünket és több hallgatót. Ők most tulajdonképpen orvosi, élelmiszer ipari, állattudományi kísérleteket végeznek, ott szívesen várják a magyar hallgatókat.

Az ilyen jellegű közös kutatás-fejlesztés a Közép-Dél Erdészeti és Technológiai Egyetem hallgatóinak és oktatóinak is fontos előrelépés lehet - ezt már a kínai intézmény elnöke mondta.

prof. Liao Xiaoping, elnök, CSUFT:
Számunkra fontos, hogy jó kapcsolatokat építsünk ki más országok egyetemeivel. Ezért is választottuk a Kaposvári Egyetemet, hiszen mind tudásban, mind képzésben tudjuk egymást segíteni. Az élelmiszer előállítás mellett a környezettudomány területén is együtt működünk.

Az eseményen Szávai Ferenc rektor arról is beszélt, hogy a kettős diploma jelenti a jövőt a fiatalok számára.

prof. Szávai Ferenc, rektor Kaposvári Egyetem:
Azért ez a jövő, mert azt gondolom, hogy érdekeltek abban, hogy európai diplomát szerezzenek. Kínára oda kell figyelni, hiszen hihetetlen nagy gazdasági fejlődésen esnek át. Ott az egyetem, ahogyan megtapasztaltuk több, mint 100-féle terméket állít elő, saját egyetemi terméket.

A 2017/18-as tanévben a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében 19 ország 26 tanulója kezdte meg tanulmányait a Kaposvári Egyetemen. Érkeztek hallgatók Dél-Afrikából, Kenyából, Laoszból, Mexikóból és Etiópiából is. Az Erasmus+ Program keretében pedig a tanév első félévében Törökországból, Máltáról és Romániából 14 hallgató választotta a Kaposvári Egyetemet.

prof. Szávai Ferenc, rektor Kaposvári Egyetem:
A hallgatók visszaigazolásai alapján látszik, hogy nagyon elégedettek az itteni körülményekkel, szolgáltatásokkal. Természetesen a tanárokkal, nyelvtudással is. Igyekszünk mindenféle lehetőséget megadni nekik.

17 ország közel 50 intézményével működik már együtt a Kaposvári Egyetem az Erasmus+ Program keretében. A lehetőségnek köszönhetően évente átlagosan 30 hallgató utazhat külföldre, hogy tapasztalatokat és nyelvtudást szerezzen. Kínába akár már a 2018/19-es tanévben megkezdhetik tanulmányaikat a diákok.

(Somogy TV, Híradó)