www.somogytv.hu
Polgármesterek tanácskoznak Siófokon
2017.11.02, Csütörtök
Közel 30 milliárd forintot már lekötöttek, 2 beruházás pedig már megvalósult Somogyban. Ez a Területi-és Településfejlesztési Operatív Program jelenlegi mérlege, hangzott el a Somogy Megyei Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozásán, Siófokon. A programot immár hagyományosan szervezi meg a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Önkormányzat. A kétnapos rendezvény célja, hogy az önkormányzatiságot érintő aktualitásokról első kézből kapjanak tájékoztatást a somogyi településvezetők.

A megye 246 településének polgármestere, jegyzője, aljegyzője vesz részt az idei tanácskozáson, amelynek egyik kiemelt témája a TOP-pályázatok jelenlegi állása. Erről Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke beszélt.

Biró Norbert, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
Somogy megyei 43 és fél milliárd forintos Területi Operatív Programos keretünkből 30 milliárd forint körülbelül lekötésre került 194 pályázat formájában. S ebből már ténylegesen 2 pályázat meg is valósult.

Energetikai pályázatokban a hivatalok felújítása, önkormányzati épületek korszerűsítése is megvalósulhat, de helyi piacok és iparterületek kialakítására is igényeltek forrást a települések - folytatta a megyei közgyűlési elnök.
Az önkormányzati finanszírozás rendszeréről Pogácsás Tibor, államtitkár beszélt a siófoki tanácskozáson. Mint kiemelte: ha a gazdaság erősödik, akkor az állam az önkormányzatoknak is több forrást tud biztosítani. Az elmúlt években a Belügyminisztérium folyamatosan növelni tudta a pályázati keretet - folytatta az önkormányzati államtitkár.

Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár, Belügyminisztérium:
Én nagyon fontosnak tartom azt, politikai sikernek tartom azt a Belügyminisztérium részéről, hogy sikerült azt elérni, hogyha még most kicsiny mértékben is, de a 2000 lakos alatti, alacsony adóképességű települések számára egy kvázi, gyakorlatilag alanyi jogon járó forrás jelenik meg kis értékű fejlesztésekre.

Az önkormányzatok költségvetésének egyik jelentős eleme a saját bevétel. Ez a Balaton-parti helyhatóságoknál kiemelkedő összeg a turizmusnak köszönhetően. Az idei nyári szezon pedig kedvezően alakult, ez pedig az idegenforgalmi bevételeken is látszik majd.

Csákovics Gyula, polgármester, Zamárdi:
Ami a szezonhoz köthető, az nyilvánvaló az idegenforgalmi adóbevétel. Az most már látszik, bár még nincsenek végleges számok, hogy a tavalyi évnél nagyobb volt a vendégforgalmunk, tehát így a vendégéjszakák száma magasabb lesz. Az idegenforgalmi adóbevételünk is magasabb lesz, hiszen emeltük az idegenforgalmi adó mértékét, január elseje óta Zamárdiban 450 forint egy vendégéjszaka.

A több bevétel több feladatot is jelent a balatoni helyhatóságok számára. Az idegenforgalmi főszezonban a közigazgatás területén is meg kell felelni a vendégek elvárásainak.

Holovits Huba, polgármester, Balatonföldvár:
Én úgy gondolom, hogy kiemelten fontos a magyar tenger partján az, hogy a közigazgatással kapcsolatos ügyintézés, az ügyintézés menete és az egész hangulata, a miliője megfelelő legyen, hiszen nemcsak a helyi, állandó lakossággal kell foglalkozni, hanem az ő mindennapos problémáikban, kérdéseikben segíteni, hanem az üdülőtulajdonosi rétegnek, akik áprilistól október végéig ott vannak ezeken a településeken és természetesen nyáron. Az idegenforgalmi szezonban pedig az idelátogató vendégek is plusz megoldásra váró feladatot jelentenek az apparátus számára.

A polgármesterek és jegyzők tanácskozását 2014 óta közösen szervezi meg a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Önkormányzat. A cél az, hogy naprakész, aktuális információkkal segítsék a somogyi településvezetőket.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, Somogy Megyei Kormányhivatal:
Egy alkalmat teremtünk arra, hogy a megye 246 településének polgármestere, valamint a közel 60 jegyző, aljegyző, egy olyan szakmai tanácskozáson találkozhasson itt Siófokon, amikor 2 napon keresztül igyekszünk olyan előadókat hozni a számukra, ahol fontos, új információkhoz jutnak a munkájukhoz, s természetesen ezen kívül van lehetőség arra is, hogy baráti beszélgetés és eszmecsere során, amire a sok munka során mindenkinek nagyon kevés lehetősége van év közben, ilyenkor, évente egy alkalommal leüljünk és egy jót beszélgessünk. Egymással eszméket cseréljünk, véleményt cseréljünk, hogy kinek, milyen problémái vannak.

A kétnapos program során többek között a közfoglalkoztatás idei folyamatairól, a térségi és települési klímastratégiák kidolgozásának lehetőségeiről is tájékoztatják a somogyi polgármestereket, jegyzőket.

(Somogy TV, Híradó)