www.somogytv.hu
Szántódon folytatódott a menyhal telepítés
2017.05.19, Péntek
Folytatódott az Év Halának is választott, a tóban egykor őshonosnak és közkedveltnek számító menyhal visszatelepítése a Balatonba. A 2000 darab egynyaras ivadékot csütörtökön a Szántódi kompkikötőnél engedték a tóba. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a gödöllői Szent István egyetemmel közösen a Földművelési Minisztérium anyagi támogatásával valósítja meg a programot a horgásztársadalom nagy örömére.

Idén is folytatódott a menyhaltelepítés. A cél, hogy az őshonos menyhal ismét életteret nyerjen a tóban, betölthesse szerepét a táplálékláncban, ezzel is növelve a Balaton halállományának sokszínűségét. Ám nemcsak ökológiai szempontból, hanem a horgászturizmus miatt is fontos ez a program. A menyhal közkedvelt a pecások körében, hiszen az édesvizi-tőkehal húsa igazi gasztronómiai ínyencség.

Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt vezérigazgatója:
Mi szeretnénk ha ez a menyhal itt újra megtelepedne, megmaradna, és szinesítené az itteni halállományt, mellesleg illetve nem mellesleg egy horgászati élményz is jelentene a hideg időszakokban a horgászoknak.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Szent Istvàn Egyetemmel közösen valósítja meg a programot. A munka komoly szakmai tudást igényel a kutatóktól.

Dr. Bokor Zoltán a Szent István Egyetem Gödöllői Halagazdálkodási Tanszék tudományos munkatársa:
A halnevelés önmagában is veszélyes periódusa az egész haltenyésztés során, emiatt legalább napi háromszori etetésre van szükség fiatal korban a halaknál, és ezt az etetést az egyetemen jelenleg úgy tudtuk megoldani, hogy ünnepnapokon, hétvégeken reggel, délben és este saját kezűleg végeztük el.

A tenyésztésük során elsődleges szempont volt, hogy a kopoltyúsok a tóba kerülve minél hamarabb tudjanak alkalmazkodni, a számukra új, természetes élővilághoz.

Dr. Bokor Zoltán a Szent István Egyetem Gödöllői Halagazdálkodási Tanszék tudományos munkatársa:
Eddig a korig amíg kihelyezzük őket maximálisan megpróbáljuk természetes táplálékokkal nevelni ezeket a halakat pont azért, hogy amikor bekerülnek a vízbe akkor probléma mentesen tudjanak aklimatizálódni, megtalálni a helyüket és ugyanazon jellegű állati táplálékot felvenni ami segíti a túlélésüket. Nevelésük során mi is szúnyoglárvával, apró rákokkal és csővályóféreggel etettük ezeket a halakat a gyors könnyű aklimatizálódás végett. Én úgy gondolom, hogy egy két napon belül ők megtalálják azt a helyet ahol túl fognak tudni élni, és probléma mentesen átálni a nyílt vízi életre.

A 90-es évek óta megszűnt a fő riválisnak számító angolna telepítése, szàmuk fokozatosan csök ken, így a szakemberek abban bíznak, hogy a menyhal nagyobb mennyiségben is megmaradhat. Épp ezért egyelőre még tilos a horgászata.

Nagy Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.:
Ezek a menyhalak még egyrészt méreten aluliak, másrészt pedig a horgászrend tiltja a megfogásukat, ugyanos egy régi faj újrahonosításáról van szó. Szeretnénk megvárni, amíg ez az állomány megerősödik a Balatonban, ezért a horgászrendben külön kitértünk rá ha véletlenül menyhal akad a horgászok horgára, legyenek szívesek kíméletesen visszaengedni.

Hosszú távon természetes cél, hogy kiszolgálják a pecások igényeit.

Nagy Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.:
Az első telepítéstől számítva már lesz olyan balatoni szaporulat amelyről a horgászok horgán majd jelentkezni fog zsákmány. Ha ezt tapasztaljuk majd, hogy erősödik az állomány, ezt a horgászrendi pontot fel fogjuk oldani, és megnézzük azt, hogy a téli időszakban mennyire sikerül menyhalat fogni. Aki nem ismerné, annak elmondom, hogy ő egy hidegvíz kedvelő faj, a menyhal horgásszezonja első sorban a téli hónapokra esik, ezért is fontos, hogy mi telepítsük a Balatonba, mert ki tudnánk tolni vele kicsit a horgásszezont.

Ám nemcsak a horgászturizmus miatt fontos a telepítés, hiszen a menyhal igazi gasztronómiai különlegességet kínál az ínyenceknek.

Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt vezérigazgatója:
Az egyetlen egyetlen édesvizi tőkehalféle, ami a hazai édesvizeinkben megél, és máshogy egy kiváló húsminőségű halról beszélünk, ami nagyon finom.

Márpedig ha ez így van, akkor pár év múlva a kiváló somogyi burgonyát párosítva a rántott tőkehallal a séfek megalkothatják az „igazi balatoni fish & chips-et".

(Somogy TV, Híradó)