www.somogytv.hu
Migráns és náci egy színpadon
2017.05.19, Péntek
Két fiatal, egy neonáci és egy feketén dolgozó migráns közötti konfliktust dolgoz fel a Helló, náci! című tantermi dráma. A darab olyan aktuális kérdéseket feszeget, mint például, hogy az Európába folyamatosan érkező bevándorlókat miként fogadják el az ott élők, és hogy az információk hiánya miként alakítja a másik emberről kialakult a véleményt. A darab elsősorban a fiatalokat szólítja meg, akikkel az előadás után az alkotók közösen beszélték meg a témát.

Egy cellában kezdődik a Helló, náci! című tantermi dráma, amely két fiatal, egy neonáci és egy migráns konfliktusát dolgozza fel. A két csoport tagjai verekedésbe keveredtek, ezért van most a két fiatal fiú a rendőrőrsön. Az árja főszerepet játszó Mohácsi Norbert azt mondja: nehéz a karakter cselekedetei mögé látni.

Mohácsi Norbert, színész, Csiky Gergely Színház:
Mitől fél, mi frusztrálja, mi feszíti belülről, mi dühíti, ami miatt ezt a feszültséget nem tudja máshol levezetni? Egy olyan csoporthoz csapódott, hogy más emberek kárát akarja.

A Csiky Gergely Színház stúdióelőadásának egyik különleges mozzanata, amikor a két színész szerepet cserél, s aztán így lesz a náciból bevándorló és fordítva.

Benedek Dániel, színész hallgató, Rippl-Rónai Művészeti Kar, KE:
Nehéz, nagyon nehéz. Mindkét fiú, nagyon erős érzelmi állapotban van, és mindkettőjük nézőpontját meg kell érteni mindkettőnknek. Gyakorlatilag mivel két szerepet játszunk mindketten, ezért mindkettőt közösen formáljuk, mégis valamifajta közös képet kell kialakítani mindkét fiúról.

"Monoblock" tantermi drámáját Fándly Csaba vitte színpadra. A színész-rendező azonban aktualizálta a darabot, s a jelenkor ellentétes nézeteit boncolgatja.

Fándly Csaba, színész, rendező, Csiky Gergely Színház:
Az eredeti darab egy német és egy lengyel srác között játszódik, jelen pillanatban pedig minden nemzetiségi dolgot kihúztunk belőle, és a lengyel srác igazából egy feketemunkás srác, egy bevándorló. Valamint olyan kérdéseket feszeget, ami a napi hírekben is megjelenik, például az okos kerítés is elhangzik.


A tantermi drámával elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani a rendező, ezért az előadás után közös beszélgetés keretében dolgozták fel a témát.

Végh Vajk:
Én igazából megbeszélő típus vagyok, hogy ha valakivel valamilyen problémám van, akkor megbeszélem vele, és nem egyből konfliktust akarok vele kezdeni.

De a nézők álláspontjára is kíváncsi volt a rendező, így egy-egy érmével fejezhette ki a közönség, hogy melyik fiatal bőrében szeretne kevésbé lenni. Volt, aki egyik csoporthoz sem akarna tartozni.

Kálóczi Szilvia:
Azt gondolom, hogy mi egy nagy család vagyunk, és azzal, hogy előítéletesen gondolkozunk, mind arra vezethető vissza, hogy nincsen információnk a másikról.

A darab az egyik legfontosabb kérdést teszi fel a nézők számára: el tudjuk-e fogadni a másik embert?

(Somogy TV, Híradó)