www.somogytv.hu
Kevés a szakképzett munkaerő
2017.05.16, Kedd
Az infrastruktúra fejlesztésével és a multinacionális cégek betelepülésével lehetne a somogyi béreket az ország más részeihez felzárkóztatni - vélik a megye nagy vállalatai. A jelenlegi nettó 141 ezer forintos átlagkereset ugyanis jóval kevesebb, mint például Tolna, Vas vagy akár Veszprém megyében. A Somogy Megyei Kormányhivatal által szervezett eseményen dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott kiemelte: az uniós források bevonásával orvosolni lehet a munkaerőhiányt a megyében.

Ebben a kaposvári üzemben még mindig gondot jelent a munkaerőhiány. A cég gazdasági vezetője azt mondja: nem csupán a fiatalokat vonnák be a munka világába, hanem az 55 éven felüli tapasztalt hegesztőket és forgácsolókat is.

Szabó Krisztián, gazdasági vezető, Szabó Fogaskerékgyártó Kft.:
A tapasztalt munkaerő, főleg a mi területünkön nagyon fontos, tehát az 55 év felettieket is alkalmazzuk és foglalkoztatjuk.

Emellett a folyamatos bérfejlesztésekkel is elősegítik a munkaerőhiány mérséklését.

Szabó Krisztián, gazdasági vezető, Szabó Fogaskerékgyártó Kft.:
Konkrét karriermodellt kínálunk az alkalmazottainknak, tehát nem csak munkát vállalnak, hanem hosszú távon tudnak velünk tervezni. Ehhez különböző támogatásokban részesülnek, olyan képzéseket tudunk biztosítani a számukra, amivel vonzóbb munkahelyet teremtünk a cégünkön belül.

Ehhez pedig számos pályázati lehetőség, uniós forrás áll a vállalkozások rendelkezésére. A cégek többsége már igénybe vette a GINOP-os pályázati lehetőségeket, azonban több feltételnek is meg kell felelni - vallják a cégvezetők.

Fábián Balázs, ügyvezető igazgató, Videoton Elektro-Plast Kft.:
Nagyvállalatként nekünk az egy jelentős kockázat, hogy létszámot kell vállalnunk, hogy ha pályázunk, jelen pillanatban is egy nagyon magas bázisunk van, tehát meg kell gondolnunk, hogy tudjuk-e vállalni a létszámot, akár több éven keresztül.

Az átlagkereset változása is befolyásolja a somogyi munkaerőpiacot. Az átlagkereset csak Budapesten és Győr-Moson-Sopronban több a 175 ezer forintos országos átlagnál, viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már csak 118 ezer az átlagfizetés. Somogy is mélyen az országos átlag alatt van, a 141 ezer forintos átlagkeresettel a sereghajtók közé tartozik. A vállalkozásvezetők úgy vélik: több befektetővel javulhatna ez a helyzet, s akkor több munkavállaló is érkezne a megyébe.


Fábián Balázs, ügyvezető igazgató, Videoton Elektro-Plast Kft.:
Nagyméretű multinacionális cégek nem nagyon vannak ebben a régióban, ez mindenképpen egy hasznos dolog lenne, hogy ha 1-2 cég betelepülne ide. Tudom, hogy egy kicsit ezzel magunk ellen beszélek, talán elszippantanák a munkaerő egy részét, de ugyanakkor újonnan érkezőket is valószínűleg generálnának, hogy ha ide 1-2 cég betelepülne. Egy másik nagy lehetőség a 67-es út korszerűsítése lehet, úgy gondolom, hogy ez a régió vonzerejét nagyban megfogja növelni.

Az Út a munkaerőpiacra, az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése, valamint az Ifjúsági Garancia Programban összességében mintegy 15 milliárd forintot fordítanak a munkaerőhiány orvoslására - erről is beszéltek a megyei kormányhivatal által szervezett eseményen, ahol a megye kiemelt munkáltatóit tájékoztatták. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy egyre több embert sikerül így bevonni a munkaerőpiacra.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, SMKH:
19 ezer 147 álláskereső van Somogy megyében, ami az elmúlt év azonos időszakához képest is 6 százalékkal alacsonyabb és az elmúlt 15 év legjobb foglalkoztatási adataival büszkélkedhetünk.

Ez a szám pedig a nyár közeledtével javulhat, hiszen a szezonális munkának köszönhetően még több embert foglalkoztatnak majd a Balatonnál.

(Somogy TV, Híradó)