www.somogytv.hu
Hazatértek a világ magyarjai
2017.05.15, Hétfő
A világ minden tájáról érkeztek honfitársaink a hetedik magyar világtalálkozóra. Az egyhetes rendezvénysorozat Balatonlellén kezdődött, a Balaton Napjával. A Magyar Tenger volt ugyanis az egyik díszvendég, így turisztikai konferenciát is tartottak a világtalálkozó keretében.

Megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a Balaton Napja. A Megmaradásunkért emlékműnél tekintettek vissza a Magyar Világtalálkozó résztvevői a hét esztendővel ezelőtt indult programsorozatra. Az emlékművet készítő Farkaslaki Jakab György a magyarság minden szimbólumát dolgozta bele, egyetlen alkotásba.

Farkaslaki Jakab György, szobrász:
A tulipán levelei körbeölelik, ami azt szimbolizálja, hogy az összes magyar összetartozik, aki szétszéledt a világban, legyen bárhol itthon vagy Amerikában, Ausztráliában, teljesen mindegy.

A világtalálkozóra több tízezer érdeklődőt várnak, valóban a szélrózsa minden irányából. Ugyanis a Panoráma Világklub hálózata ma már az egész Földet befonja.

Tanka László, elnök, Magyar Világtalálkozó:
Azért hoztuk létre a panoráma világklub hálózatot 14 évvel ezelőtt, és 5 kontinens 13 országában 220 panoráma világklub van és vannak a társrendezők. Olyan 300 ember dolgozik azon, hogy ez a nyolcnapos rendezvény itt Magyarországon, de például 20-án Székelyudvarhelyen is van rendezvény. Tehát mindenütt, ahol magyarok vannak, azt szeretnénk hogy gyúljanak tüzek.

A rendezvényre Mauritániából, Algériából, de még Brazíliából is érkeztek magyarok. Sőt olyan vendég is akadt, aki már végleg hazajött az Anyaországba.

Gyuricza Gábor:
Annyira megtetszett az ország, meg a kultúra meg minden hogy úgy döntöttem, hogy a jövőben valamikor itt szeretnék élni. És én húsz éve döntöttem el, hogy visszidálok, így v-vel. És a családommal együtt, a négy gyerekkel együtt hazajöttünk. Itt úgy érzem, hogy biztonságosabban élnek a gyerekek és jobban élünk itt, mint ott.

A nyolcnapos rendezvény első napján több mint ötven fellépő váltotta egymást a balatonlellei szabadtéri színpadon. Mások mellett Csepregi Éva énekesnő is fellépett, sőt magyarságáról is vallott. A művész számára ugyanis roppant fontosak a világtalálkozó értékei, ezért már-már hazajár ide.

Csepregi Éva:
Nagyon fontos hogy mindazok a magyarok, akik a világban fontosnak tartják a kultúránkat, a gazdaságunkat, az egyéb dolgainkat, amiket jó összefogni, jó sokszor sokat beszélgetni, és ha engem ide szívesen elhívnak, én azt mondom, hogy szívesen jövök. Mert ezek fontos dolgok.

A Balaton napján természetesen nem csak a szórakozásé volt a főszerep, de egy turisztikai konferencián szakemberek részvételével a magyar tengerről is értekeztek a résztvevők. Felmerült a tanácskozáson hogy sokan, habár magyarok és lehet, hogy vissza is járnak az óhazába, mégsem látták még a Balatont. Ezért közös célként fogalmazták meg a világtalálkozó résztvevői, hogy népszerűsítsék a magyar tengert a külföldön élő honfitársak körében is.

(Somogy TV, Híradó)