www.somogytv.hu
Akiket elűztek az otthonukból
2017.05.12, Péntek
Ezentúl egy üvegből és bronzból készült bőrönd emlékeztet arra a 4000 kitelepített svábra, akiket a második világháborút követően deportáltak Somogy megyéből. Németországi kutatások szerint mintegy 200 000 magyarországi németet telepítettek vissza az óhazába, s körülbelül 8-10 ezren szöktek vissza később Magyarországra. Az elűzöttekre emlékeztet az a mementó, amelyet a Kaposvári és a Somogyi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a megyeszékhely közösen állított a kaposvári vasútállomáson.

Borhi Zsombor, alpolgármester, Kaposvár
Egy olyan mementó leleplezésére gyűltünk ma össze, amellyel régi adósságunkat kívánjuk törleszteni. Régi adósságunkat, hiszen, akikre most emlékezünk hét évtizeddel ezelőtt egyik napról a másikra kényszerültek elhagyni az otthonukat.

Nekik állít emléket az a mementó, amelyet pénteken a kaposvári vasútállomás előtt avattak fel. Mintegy 4000 somogyi svábot deportáltak 1947 és 1948 között. Ez volt a kommunista kormány bosszúja a náci Németország ellen. A törvény szerint mindenkit vissza kellett telepíteni, aki az 1941-es népszámláláskor német nemzetiségűnek vallotta magát. Mári néni ekkor 21 éves volt.

Bauer Andrásné
40 százalékát kitelepítették, össze kellett csomagolni, 80 kilót lehetett egy főre, amit lehetett, ágyneműt, élelmiszert, meg ruhákat.

Mári néni több családtagját is marhavagonokban szállították Németországba.

Bauer Andrásné
Vagonokban, állati vagonokban odaszállították őket, és akkor még 4 napig ott álltak a vagonok, amíg megteltek. Viszont, akiket nem szólítottak, azoknak is ott kellett várniuk, és amikor visszajöttek üresen a vagonok, akkor jöttek értünk.

S amíg a rokonok napokig várakoztak az állomáson, nap mint nap 12 kilométerről vitték nekik a főtt ételt. Az idős asszony azt mondja: ennyi év távlatából is tisztán emlékszik az elhurcolás borzalmaira, s hogy nem tudták mi vár rájuk.

Bauer Andrásné
Mink is csomagoltunk, s hogy mire visszajönnek, minket visznek. Összegyűltünk este, sírtunk, hogy hova visznek, mi lesz velünk, imádkoztunk, sírtunk.

Mári néni azon szerencsések közé tartozik, akit nem deportáltak Németországba, hiszen miniszteri törvénymódosítás betiltotta a svábok óhazába való deportálását. A kitelepített és elhurcolt német nemzetiségűek emlékművét Sörös Rita szobrászművész készítette.

Knollné Hidasy Erzsébet, elnök, Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat
Az emlékmű egy mementó azok számára, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat, otthonukat, és így emlékezünk ma azokra a dédszülőkre, nagyszülőkre, azok barátaira és mindenkire, akik a történelemnek ezt a szörnyű időszakát át kellett, hogy éljék.

A mai leleplezésen elhangzott: mintegy 4-5 ezer német nemzetiségű állampolgárt hurcoltak el Somogyból.