www.somogytv.hu
Óriási a lemaradás
2017.05.11, Csütörtök
Legó és ipari robotok, 3 dimenziós nyomtató és gyártósort szimuláló oktatófal. Ilyen technikai csodákkal rukkoltak elő azok a fiatalok, akik az Európa Napon egy-egy kiállítással mutatkoztak be. A Somogyi Kereskedelmi- és Iparkamara immár 4. alkalommal segíti ilyen módon a somogyi vállalkozásokat. Az idei rendezvény elsősorban a technikai fejlesztések fontosságára hívja fel a figyelmet. Az eseményen elhangzott: a magyar vállalkozások még mindig idegenként kezelik a digitális technológia alkalmazását.

Goóz László, oktató, Mathiász János Szakgimnázium:
Nagyon-nagyon vékony rétegekből próbálunk rétegezni olyan tárgyakat, ami később használati tárggyá léphet elő. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy sima nyomtató, annyi differenciával, hogy nem kétdimenzióban gondolkodunk, hanem van egy magasságbeli kiterjedése is a tárgyaknak.

Ez a háromdimenziós nyomtató volt az egyik legnépszerűbb látványosság az Európa Napon. A balatonboglári Mathiász János Szakgimnázium tanulói által kifejlesztett gép többek között prototípusok elkészítésére és gépgyártásra is alkalmas.

Goóz László, oktató, Mathiász János Szakgimnázium:
Koponyaprotéziseket, ezeket most már 3D-és szkennelési technlógiával beszkennelik a traumát átélt személyt, és amire az orvos odáig jutna, hogy bezárja a fej törött csontját, addigra hozzák neki az antiallergén anyagból készült protéziseket.

Középiskolások és egyetemisták technikai fejlesztéseit csodálhatták meg az érdeklődők a Somogyi Kereskedelmi- és Iparkamara által szervezett Európa Napon. A SKIK immár 4. alkalommal csatlakozott az Európai Bizottság Europe Direct Tájékoztató Központ rendezvénysorozatához, amelynek célja a vállalkozók segítése. Erre pedig nagy szükség van - ezt már Varga József a SKIK elnöke mondta.

Varga József, elnök, SKIK:
Magyarország, de ezen belül a mi térségünk is, rettenetesen le van maradva a digitális technológiák alkalmazásában, és ez nagyon nagy piaci hátrányt jelent ma a magyar vállalkozásoknak. Ezen csak akkor tudunk változtatni, hogy ha megfelelően ismertetjük azokat a technológiákat, eljárásokat, megismertetjük azokat az eszközöket, amivel tulajdonképpen minden vállalkozásnak élni kell annak érdekében, hogy stabilabb legyen, illetve fel tudja venni a versenyt a nyugati partnerekkel.

De nem csupán az Európa Napon segítik a vállalkozókat megyeszerte, hanem egész évben különböző programokra is várják az érdeklődőket.

Németh Krisztina, titkár, SKIK:
Hogyan lehet sikeresen megjelenni az interneten, és hogy minél hatékonyabban, versenyképesebben tudjanak ezáltal működni. Ezen kívül tavaly indult útjára kormányzati támogatással a Modern Vállalkozások Programja, a Vállalkozz Digitálisan. Ennek célja a kis- és középvállalkozások informatikai hátterének fejlesztése.

A rendezvényen szakemberek próbáltak segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, a cél, hogy a somogyi cégek érvényesülni tudjanak az uniós piacon is.

(Somogy TV, Híradó)