www.somogytv.hu
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
2017.05.11, Csütörtök
A világ első száz veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal, ezért annak hosszú távú fogyasztása is kockázatokkal járhat – hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem. Az utóbbi évek, évtizedek divatja lett, hogy nem veszélyes gyomként, hanem "értékes gyógynövényként" tekintenek rá, az ebben rejlő üzleti potenciált felismerve több gyártó parlagfűtartalmú termékekkel is megjelent a piacon. Allergiára illetve más különféle betegségek kezelésére és megelőzésére is sokan használják szárazon vagy nyersen. Hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait ennek ellenére eddig senki sem vizsgálta. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként, egy állatkísérletben tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit, ennek alapján bizonyítható agy- és vesekárosító hatása, embernél is a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak. Ezért a parlagfű emberi fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok ezt nem támasztják alá.