www.somogytv.hu
Befektetésnek is jó
2017.04.06, Csütörtök
Megélénkült az ingatlanpiac, főként az új építésű lakások iránt lett nagyobb a kereslet. Szakemberek szerint igazi lakásátadásiboom várható a nyártól. 2013-hoz képest 70 %-kal több új ingatlan jelent meg a piacon. Főként a Balaton-partján indult be sok helyen az építkezés. Siófokon például 500 ezer és egymillió forint közötti négyzetméter áron lehet új lakáshoz jutni. A magyar tengernél elsősorban a panorámás, drága árfekvésű ingatlanokat keresik.

Zajlik az építkezés Siófokon az Ezüstparton. Ezeket a Balaton-parti ingatlanokat keresik elsősorban a vásárlók. A legkeresettebbek a panorámás, közvetlenül a vízre néző lakások. Sokan befektetési céllal vesznek ingatlant, ezért is nőtt az építési kedv.

Kovács Zsolt irodavezető, Lakáskulcs-direct Ingatlaniroda:
Közel háromezer új építésű indul most a Balaton-parton, a négyzetméterárak 500 ezer és egymillió forint közöttiek, mindenki talál magának ingatlant. Az elhelyezkedéstől, illetve a minőségtől függően drágábbak. A legkeresettebb pedig a panorámás, vízpartközeli ingatlanok.

Az ingatlanépítésre nagy hatással volt az 5 százalékos áfa bevezetése. Gondot jelent viszont, hogy egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni. Az ingatlanszakértő azt mondja: ezek ellenére is a Balaton környékén jó minőségű új építésű lakásokat adnak át.

Kovács Zsolt irodavezeto, Lakáskulcs-direct Ingatlaniroda:
A kivitelezők maximálisan leterheltek, tehát munkaerőhiány van az építőiparban, illetve nehéz találni jó szakembert. Azok a régi motoros vállalkozók, akik építenek itt a parton, gyakorlatilag egy meglévő brigáddal dolgoznak jó minőségben, jó munkát adnak ki a kezükből.

Leginkább a drága luxuslakások iránt nagy a kereslet. Egy átlagos 60 négyzetméteres panorámás lakás 60 millió forint körül mozog. Igaz, ezekben a házakban rengeteg beépített extrával találkozhatnak a vásárlók.

Kovács Zsolt irodavezető, Lakáskulcs-direct Ingatlaniroda:
Okosotthonokat építenek, távvezérléssel működtethető redőnyzet, fűtéstechnika, ami kiemelt, illetve az, hogy a prémium burkolatokkal, prémium minőséggel, nagyon sok ingatlant pedig belsőépítész által kivitelezett állapotban adnak át.

Szakemberek szerint nincs még vége az áremelkedésnek, ezért a fővárosban és a Balatonnál befektetési céllal is érdemes lakást vásárolni a közeljövőben.

(Somogy TV, Híradó)