www.somogytv.hu
Kínába exportálnának húst
2017.04.05, Szerda
Olaszország és Japán után a kínai piacra is betörne a Kométa – erről tárgyalt ma a cég vezetősége és a kínai nagykövet, Tuan Csie-lung. Prohászka Balázs gazdasági igazgató a találkozón úgy fogalmazott: amennyiben engedélyezik a termékek importját a távol-keleti országba, úgy nagy mértékben megnövekszik a Kométa árbevétele is. Az eseményen egyébként a Fino-Food Kft. is képviseltette magát, hiszen a kaposvári cég minőségi sajtjait szeretné a kínai piacra eljuttatni.

Az elmúlt 4 évben 18-ról 36 milliárdra növelte, s így megduplázta a Kométa az árbevételét. Most pedig Ázsia felé terjeszkedne. A tárgyalások már hónapok óta zajlanak Kínával.

Prohászka Balázs, gazdasági igazgató, Kométa Zrt.:
Kína egy nagyon fontos partner a hús területén. A sertéshúst tekintve Kína a világ sertéshús termelésének 46 százalékát adja, ugyanakkor a legnagyobb sertéshús importőr is, 3 millió 700 ezer tonnát importál egy évben sertéshúst.

A tárgyalások részeként szerdán a kínai nagykövet Tuan Csie-lung is ellátogatott a Kométa kaposvári telephelyére, hogy személyesen is megtárgyalják a feltételeket. Az eseményen Prohászka Balázs úgy fogalmazott: a Kométa számára nem jelentene kihívást megfelelni a kínai igényeknek.

Prohászka Balázs, gazdasági igazgató, Kométa Zrt.:
Inkább előny, hiszen Kínában az ízlés más, másfajta húsrészeket szeretnek, mint amit mi szeretünk. Itt Magyarországon a karaj a legdrágább, ott az egyik legolcsóbb hús. Ott a zsírosabb, bőrösebb részeket szeretik inkább.

Jelentősen növelhetné az árbevételét a Kométa 99 Zrt, s így tovább fejleszthetné termékeit is. De a Fino-Food Kft is előnyt kovácsolna a megállapodásból. A tejtermékek gyártásával foglalkozó cég minőségi sajtokkal törne be a kínai piacra.

Egyed Linda, ügyvezető, Fino-Food Kft.:
Egyre nő a fizetőképes kereslet, ők már nyugat-európai módon táplálkoznak. A tejtermékeket főleg Nyugat-Európából: Franciaországból, Hollandiából importálják, és ez az a lehetőség, ami a számunkra remélhetőleg megnyílik.

Ezzel pedig megnőne a munkahelyek száma is - tette hozzá az ügyvezető.

Egyed Linda, ügyvezető, Fino-Food Kft.:
Egyetlen kínai partner gyakorlatilag az üzem kapacitásának a 30 százalékát le tudja kötni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi kapacitás-kihasználás mellett létszámnövelést eredményezhet.

Tuan Csie-lung kínai nagykövet egyébként a Városházára is ellátogatott, ahol Borhi Zsombor alpolgármester fogadta. Amennyiben a húsra és a tejtermékekre vonatkozó exportot engedélyezik, úgy akár már idén berobbanhatnak a cikkek a kínai piacra.

(Somogy TV, Híradó)