www.somogytv.hu
Új uszoda épül Siófokon
2017.04.04, Kedd
2014 óta tervezik Siófokon egy új városi uszoda létesítését. Most úgy látszik, hogy egy TAO pályázat segítségével meg is valósulhat az elképzelés, jelentette be a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője. A 33X21 méteres, ponyvás tetőszerkezetű tanuszoda megépítésére adhatja be a pályázatát a város, melyhez mindössze 30 százalékos önkormányzati önerőre lesz szükség.

Nem sok helyen található sportmedence Siófokon. A többi között itt, a Hotel Yacht épületében úszhattak azok, akik feszített víztükörre és 25 méteres medencére vágytak. 

Szolnoki Viktória üzemeltetési igazgató, Hotel Yacht, Siófok:
A sportmedencét ugyanúgy, mint a wellness részleget, elsősorban a szállóvendégeink használják, de nagy szeretettel várjuk a külsős vendégeket is. Jelenleg körülbelül negyven-ötven bérletes tagunk van ebben az évben.

Itt, a Balatonszéplaki vasútállomással szembeni területen szeretnék kialakítani az új uszodát. Ezt a közművesített telket nyaranta egy cirkusz bérelte, de nemsokára a ponyvakészítő Graboplan Kft. uszodája épülhet meg rajta. A kivitelezők azt ígérik, hogy nem igényel bonyolult gépészetet és könnyen fenntartható.

Szajcz Adrián tanácsnok, siófoki képviselő-testület:
Azért speciális, mert egy könnyűszerkezetes épület, gyakorlatilag TAO tárgyieszköz beruházásból lehet megvalósítani, ami azt jelenti, hogy nem szükséges építési engedély ezen létesítménynek a megépítéséhez. Tehát az önkormányzat döntésétől függően akár az idei évben, de legkésőbb utófinanszírozással a 2018-as évben meg tudjuk építeni az uszodát.

A Siófoki Képviselő-testület egyhangúan döntött, hogy a Társasági Adókedvezmény sporttámogatási rendszerében elindítja pályázatát, így a bruttó 475 millió forintos beruházás 30 százalékos önrészét kell az önkormányzatnak biztosítania.

Szajcz Adrián tanácsnok, siófoki képviselő-testület:
Itt egy 33 méteres uszodát fogunk építeni, ami természetesen alkalmas lesz a gyermekek úszásoktatására, de a versenysportra és a gyermekek versenyeztetésére is tökéletesen alkalmas lesz. Illetve a felnőttek szabadidős tevékenységét is meg fogja tudni valósítani ez a létesítmény, amely mind öltözőkkel, mind a megfelelő gépészettel el lesz látva.

A TAO pályázat egyik feltétele uszodaépítés esetén egy legalább két éve bejegyzett vízilabda szakosztály megléte.

Szajcz Adrián tanácsnok, siófoki képviselő-testület:
Felvettük a kapcsolatot a Székesfehérvári önkormányzattal, és úgy néz ki, hogy egy együttműködés keretében a székesfehérvári vízilabda egyesület fog segítséget nyújtani Siófok városának, hogy meg tudjuk valósítani ezt a pályázatot.

Az önkormányzatnál most készítik elő a teljes pályázatot, amit április végéig lehet benyújtani.

(Somogy TV, Híradó)