www.somogytv.hu
Megújulnak a balatoni strandok
2017.04.03, Hétfő
A játszótereket, a vizes blokkokat és a sportpályákat is fejlesztené a strandokon az az 56 balatoni település, akik számára most több mint 2 milliárdos forrás áll rendelkezésre. A pályázatokat már kiírták, a cél, hogy akár júniustól modernebb strandok várják az oda érkezőket. Emellett rekonstruálják a Balatoni Bringakört is, így vonzóbbá téve a magyar tengert a turisták számára.

Mintegy 40 millió forintból újulhat meg a fonyódi Panoráma strand. A fejlesztésből egy vízi élményparkot alakítanának ki a tóban, csúszdákkal, szökőkúttal és vizes játékokkal az ide érkező családok számára. Emellett kültéri fitnesz eszközöket is vásárolnának a mozgás szerelmeseinek, akik így a szabadban hódolhatnának szenvedélyüknek. De felújítanák a strandfoci pályát is. 56 Balaton-parti település adhatja be a pályázatát a strandfejlesztésre. Balatonbogláron is szükség lenne a strand rekonstrukciójára.

Mészáros Miklós, polgármester, Balatonboglár:
Elképzeléseink szerint a mögöttem lévő boglári Buborék Élménystrandnak egy víztisztító, vízkezelő berendezést tudnánk ebből létrehozni, ami egy komolyabb, a felét elviszi a pályázati összegnek. Itt már van egy fúrt kutunk, aminek a vize nem elégséges, mindenképpen ez hosszútávon megtakarítást jelent Balatonboglárnak, hiszen le tudunk kapcsolódni a közműhálózatról.

Emellett a már meglévő eszközöket, a csúszdákat, a vizesblokkokat, családi öltözőket és a sportpálya gumi burkolatát is felújítanák. Erre pedig nagy szükség van, hiszen a nyári szezonban 200 ezer vendégéjszakával és 18 ezer fürdőzővel büszkélkedhet a Balaton-parti település.

Mészáros Miklós, polgármester, Balatonboglár:
Van egy ennél sokkal nagyobb volumenű pályázatunk is már bent, ez a Területi Operatív Programban egy uniós pályázat, aminek akár többszáz milliós is lehet a nagyságrendje, a kettő együtt pedig óriási előrelépés lesz itt a strandon.

A pályázatokra 56 Balaton-parti település adhatja be igényét az elkövetkező 2 hétben. A kisebb volumenű fejlesztések pedig már idén nyárra elkészülhetnek. Fekete Tamás, a Balatoni Regionális Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség alelnöke úgy nyilatkozott: a turizmus a GDP közel 10 százalékát hozza Magyarországra, és mintegy 350 ezer embernek ad munkát, minden egyes beruházás számos új munkahelyet teremt. A térségfejlesztésben egyre hangsúlyosabb szerepet kap a desztináció alapú szemlélet, ami azt jelenti, hogy egyes kiemelt úti célokon élménypontokat alakítanak ki - fűzte hozzá a szakember.

(Somogy TV, Híradó)