www.somogytv.hu
Megszépült a pályaudvar
2017.03.09, Csütörtök
Az utasterek, az utaskiszolgálás és az infrastruktúra mellett szerkezetében is teljesen megújult a kaposvári vasútállomás. A 118 éves műemlékvédelem alatt álló épületet csütörtökön délelőtt hivatalosan is megnyitották. A mintegy 1,6 milliárd forintnyi uniós forrásnak köszönhetően egy modernebb és biztonságosabb állomás várja ezentúl az utazni vágyókat. Az átadással egyidőben új kormányablak is nyílt az épületben.

A műemlékvédelmi szempontok szerinti felújításnak köszönhetően már eredeti szépségében pompázó pályaudvar fogadja Kaposváron a vonattal utazókat, a somogyiakat és a városba érkező sok ezernyi turistát. Az 1898 és 99 között épített vasútállomás állagát nem csak az idő múlása rombolta, így már időszerű volt a rekonstrukció.

Peresztegi Imre, vezérigazgató, Záév Zrt.:
Ezt az épületet a 40-es években bombatámadás érte a vasútállomással együtt, ott egy beavatkozás történt, helyreállítások történtek és az állapotfelvétel során kiderült, hogy jelentős szerkezeti megerősítéseket kell elvégezni azért, hogy az épület állaga megfelelő legyen.

A szerkezeti megerősítés mellett az épület műemlékjellegét is figyelembe kellett venni, így az átalakítások és a renoválás is ennek megfelelően zajlott - tette hozzá Peresztegi Imre. A mintegy 1,6 milliárd forintnyi uniós forrásból megújult kaposvári vasútállomás rekonstrukciójához a megyeszékhely önerővel is hozzájárult - mondta az átadón Szita Károly polgármester.

Szita Károly, polgármester, Kaposvár:
Látnak csodálatos kandellábereket, hogy ha ide kinéznek. Azt a város vette meg, azért, mert fontosnak tartottuk azt, hogy ha kapunk egy szép épületet, akkor kapjunk mellé egy szép környezetet is, egy közterületet.

A felújítás során az európai állomásfejlesztési trendet is figyelembe vették. Megújult az épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé váltak az utasterek, az utaskiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek, az utasinformációs rendszer. Ez pedig a turizmusra is nagy hatással lehet, hiszen évente többezer turista utazik a megyeszékhelyre vonattal - ezt már Gelencsér Attila országgyűlési képviselő mondta.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Az első benyomás a vasúton ideérkezők számára ez a vasútállomás, nem mindegy, hogy mit látnak elsőként. Köszönik a kaposváriak azért is, mert tulajdonképpen egy vasútállomás egyfajta kapu a városra.

A MÁV 20 állomást érintő, 9,8 milliárd forintos költségvetésű rekonstrukciós programja 2013-ban indult. A kaposvári vasútállomás felújítása pedig nem az utolsó - erről beszélt köszöntőjében Dávid Ilona vezérigazgató.

Dávid Ilona, vezérigazgató, Máv Zrt.:
A következő hetekben pedig átadjuk a keszthelyi állomásunkat is, a projekt még nem zárult le, Európai Uniós forrásokat használunk.

Nem csupán a modernebb és szebb vasútállomás átadását ünnepelték csütörtökön. Az épületben ugyanis 623-ként az országban egy új kormányablak is helyet kapott.

Zöld-Nagy Viktória, helyettes államtitkár, Miniszterelnökség:
Egy olyan közösségi helyen tudtuk ezt a kormányablakot kialakítani, ahol eleve nagy létszámú ügyfélforgalom van. Nem abból a szempontból, hogy közigazgatási ügyet szeretnének intézni, hanem közlekedési szempontból, de az a tapasztalatuk, hogy igenis van arra igény, hogy amikor az állampolgárok utaznak, akkor az elintézendő ügyet útközben is el tudják intézni.

Az eseményen elhangzott: a felújított vasútállomás illeszkedik a szintén támogatást kapott kaposvári intermodális csomóponthoz, amely közvetlenül az állomás mellett ad majd helyet a buszpályaudvarnak.

(Somogy TV, Híradó)