www.somogytv.hu
Hárommillió ember veszélyeztetett
2017.03.07, Kedd
Százezer somogyi embernél lenne indokolt elvégezni a szűrővizsgálatot a vastagbélrák kialakulásának megelőzése érdekében. Ennél a betegségnél kulcsfontosságú a megelőzés, mivel sajnos a gyógyulási arány nagyon rossz. Amikor viszont a kór még nem okoz komoly tüneteket, akkor jó eséllyel gyógyítható. Március a vastagbélrák-ellenes küzdelem hónapja.

Évente 10.000-en szembesülnek hazánkban a vastagbélrákkal, és 5.000-en meg is halnak a betegség következtében. A halállal végződő esetek döntő többségében túl későn kezdődnek meg a kezelések.

Dr. Hunyady Béla, osztályvezető főorvos, KMOK:
Korai stádiumban, 1-es, 2-es stádiumban felismert rákok, amik leginkább csak szűréssel ismerhetők fel, hiszen máshogy nem okoznak tüneteket. Ezekben az esetekben a betegek 80-90%-a végleg meggyógyul a betegségből. Szemben a tünetekkel járó 3., 4. stádiumú, előrehaladott betegségből. Ott meg 20-30% az ötéves túlélés.

A professzor elmondta, hogy kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akiknek a családban elsőfokú rokonoknál már diagnosztizáltak vastagbélrákot, vagy a hozzátartozók között halmozottan fordult elő bármilyen rákbetegség. Növelik az esélyt a gyulladásos bélbetegségek és a polipos elváltozások.

A megelőzésben és az informálásban fontos szerep juthat a civil szervezeteknek is, mint amilyen a Gyógyulj Velünk Egyesület. A betegszervezet a korai felismerés mellett azért is küzd, hogy a betegek minden elérhető terápiához hozzáférjenek, és ezáltal javuljanak az életkilátásaik.

Kalotay Gábor, elnök, Gyógyulj Velünk Egyesület:
Ötven év fölött mindenképpen el kell menni szűrésre, akár van valamilyen betegségre gyanúja, akár nincs. Akik orvoshoz kerülnek, azok a betegek tartsák be az orvosok utasításait. A gyógyulás után olyan életmódot alakítsanak ki, hogy ők egészségesek.

A veszélyeztetettek köre meglehetősen nagy és ezért átfogó társadalmi problémáról van szó. A magyar lakosság egyharmadánál indokolt volna a szűrés.

Dr. Hunyady Béla, osztályvezető főorvos, KMOK
Somogy megyében, akár megyei szinten 100.000 ilyen szűrővizsgálatot is kéne elvégezni. Na, persze nem egyszerre, és nem is biztos, hogy mindenkit első lépcsőben vastagbéltükrözéssel. Bár az európai ajánlás az első lépcsőben a vastagbéltükrözés, de elfogadott, és Magyarországon is ez a terv, hogy széklet és vérvizsgálat alapján.

Kormányzati szinten is törekednek arra, hogy felzárkózzunk a megelőzésben élenjáró nemzetekhez. Részben zajlik már néhány megyében komolyabb szűrőprogram, másrészt folyik az előkészítő munka, hogy minél gyorsabban országos lefedettségű legyen a szűrés.
Amennyiben sikerülne előrelépni, az nem csak kevesebb halálesetet eredményezne, de óriási költségmegtakarítást is jelentene az egészségügyben.

(Somogy TV, Híradó)