www.somogytv.hu
Két motoros baleset Somogyban egy nap alatt
2017.03.04, Szombat
A napsugarak előcsalogatták a motorosokat Somogyban, ezzel pedig pénteken meg is történtek az első balesetek.

Mindkét esetben túl gyorsan vezettek. Nágocson egy segédmotoros férfi átsodródott a szemközti sávba, ahol személygépkocsival ütközött. Súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Marcali-Horvátkút belterületén pedig felborult járművével egy férfi. Szerencséjére könnyű sérülést szenvedett, pedig nem viselt bukósisakot. A motorkerékpárt egyébként korábban már kivonták a forgalomból, műszaki érvényessége 1995. áprilisában lejárt, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással nem rendelkezett.

A rendőrség tapasztalatai szerint a szezonkezdet mindig veszélyes, mert a hosszú téli szünet alatt az autósok elszoknak a motorosok jelenlététől, a motorosok pedig a saját járművüktől. A balesetek legfőbb oka a gyorshajtás, de a motor műszaki állapota is veszélyforrás lehet. Magyarországon az ezredfordulón negyven motoros halt meg az utakon, ma már egy átlagos évben 100 körül van az áldozatok száma.

A legtipikusabb balesetek általában akkor következnek be, amikor a motor az első tavaszi használat előtt nem esett át egy részletes és alapos ellenőrzésen, ha nem lettek kicserélve bizonyos alkatrészei, nem szántunk kellő figyelmet a gumi pumpálására vagy kopottságára. Figyelembe kell venni azt is tavasszal, hogy az aszfalt még nem teljesen melegedett fel, a motor gumija pedig így lehet, hogy még nem tapad kellőképpen. A tapasztalatok szerint több baleset történik tavasszal, hiszen sok autós is megfeledkezik a kétkerekű társaikról, és egy pár hónapos kihagyás után a motoros is másképp reagál bizonyos helyzetekre, amikor nem várt szituációba kerül.