www.somogytv.hu
Zöld autóké a jövő?
2017.01.19, Csütörtök
Szakemberek szerint óriási változás előtt áll a járműipar. Az elektromos autók jelentős átalakulást hoznak majd az életünkbe. Az előzetes becslések szerint a 2030-ig eladott autók 30 százaléka lesz teljesen elektromos. Egyre több e-töltőállomás létesül Magyarországon is, az ilyen autók vásárlásához támogatás is jár.

Minden lehetséges módon elő kell segíteni, hogy az elektromos autók elterjedését - vallja Máté Márton. A siófoki autókereskedő 26 éves működése során több ezer gépkocsi megfordult már a keze alatt. Azt mondja, ha valaki ő biztosan tudja, hogy új műszaki megoldásokra van szükség. Mint mondja: környezetvédelmi szempontból az emberiség jövője a tét. Norvégiában például az autók 40 százalékát teszik ki az elektromos járművek és sok országban már tudatosan készülnek az átállásra.

Máté Márton, márkakereskedő, Peugeot Máté:
„Németország, egy autógyártó nagyhatalom, már eldöntötte, hoyg 2030 után, ez 13 év, nincs messze, nem lehet forgalomba helyezni robbanó motoros járművet."

A gazdasági szempontok is fontosak - tette hozzá Máté Márton. Az új rendszerű elektromos járművekkel az ötödére csökken az üzemanyagköltség. A fejlesztéseknek köszönhetően pedig már egy töltéssel akár 250-300 kilométert is meg lehet tenni - magyarázza a szakember. A töltés pedig nem ördögtől való - mondja Máté Márton, hiszen többféle módon megoldható: példuául otthon, vagy a garázsban.

Máté Márton, márkakereskedő, Peugeot Máté:
„Ez egy 6-8 órás éjszakai töltés, aztán van egy üzemenyagkút, egy ilyen kútra hasonlító töltő fej, egy gyors töltő, ami 2-3 óra alatt feltölti a járművet és az úgynevezett villámtöltő, ami ugyanezt 20-30 perc alatt ellátja, jelenleg nagy anyagi erőfeszítéséket hoz a kormány is hogy a töltőállomások elterjedjenek"

A mérnök-szakember részt vesz a Jedlik Ányos Klaszter munkájában. A tudományos intézeteket és közlekedési vállalatokat tömörítő szervezet a magyarországi elektromos közúti közlekedés elterjedését segíti. A kormány jelenleg másfélmillió forint támogatást nyújt a környezetkímélő autók vásárlásához.

Máté Márton, márkakereskedő, Peugeot Máté:
"Ugye mi több márkát is képviselünk, és a márkáim ezután közzétették, hogy ők is megtoldják mindezt másfél millióval. Ez azt jelenti, hogy a vevőnek vételárban csak 3 millióval kevesebbet kell fizetni, azért ez nagy segítség". 

Az előrejelzések szerint először a tömegközlekedésben, majd a céges kocsik területén várható jelentős változás. Ezt követően terjedhet majd el a nem túl távoli jövőben a magánszférában is a zöld autó.

(Somogy TV, Híradó)