Kézimalom háziasszonyoknak
2013.06.27, Csütörtök
Mobil, hordozható hántoló- és őrlőgépet fejleszt egy kaposvári cég. A malomgyártó kft. 70 millió forintos állami támogatásból készíti malomipari gépcsaládját, amely kisebb gazdaságokban, kizüzemekben jól használható. A cég kisebb, házi malmaik már befutottak a piacon, főként Ausztriában és Németországban használják a háziasszonyok ezeket az egyedi eszközöket.

Őröl a kis házi malom. A kaposvári cégvezető közel 25 éve tervez és kivitelez hasonló eszközöket, amelyekkel teljes kiőrlésű lisztet is elő tudnak állítani a háziasszonyok, frissen. De akár zabpehely is készíthető vele. A kis konyhai őrlőgép rozsdamentes változata már ez a nagyobb malom.


A klasszikus, régi köves malom modernizált változata ez. Ezt az őrlőgépet állami, 70 millió forintos fejlesztési forrásnak köszönhetően dolgozták ki a kaposvári kft-nél. 30 kg finomlisztet, 35-40 kg durvább kenyér lisztet tud előállítani egy óra alatt. Kis helyen elfér a prototípus, így pékeknek, cukrászoknak és gazdálkodóknak szánják az új fejlesztést - mondta a cég ügyvezetője.

Hamar József - ügyvezető, MM Malomgyártó Kft.:
- Helyben megtermelt gabonát nem kéne elvinni valahova megőrölni, s vagy megvenni szupermarketekben a lisztet, hanem, ha beszereznek egy ilyen kis malmot, ami egy kis közösségi malom, akkor helyben földolgozhatnák a saját maguk által termelt gabonát.

Nemcsak az őrlésre, hanem a hántolásra is gondoltak a fejlesztések során.

Hamar József - ügyvezető, MM Malomgyártó Kft.:
- Vannak olyan gabonafajták, mint a zab, a tönkölybúza, az árpa, a napraforgó, amiket a kombájn aratáskor nem tud kicsépelni, mert nagyon be vannak csomagolva, és külön hántológép kell, ami ezt ki tudja csomagolni, használhatóvá teszi a magokat.

Ez a hántoló gép az első kísérleti darab, most készül egy kisebb, alacsonyabb változata. Ez is mobil, bárhova elszállítható, s működése sem bonyolult. A fenti, motoros garat egyenletesen adagolja a gépbe a szemeket, a gabona ezt követően bekerül a levegős tisztítóegységbe - mutatta a fejlesztő.

Hamar József:
- A cellákon át elszívja a nagy pejvát, a léhát és a port. A nagy pejvát ugye a levegő áram elkapja, nekicsapódnak ennek a szűrőnek, lehullanak és egy csiga begyűjti a zsákba a pejvát. A port és a léhát a perforált lemezen át a gép kifújja egy gyűjtőzsákba.

A levegős tisztítóból pedig egy rostagépbe jut a gabona, itt szelektálják a szemeket. A hántoltak, a megmaradt hántolatlan, valamint az apró és a tört szemeket is külön válogatja a gép. A kaposvári fejlesztés harmadik eleme lesz egy új technológia, amely a gabona fertőzöttségét ellenőrizné, s szűrné ki a szemek közül a szennyezetteket. A pályázati fejlesztés tavaly szeptemberben kezdődött, s még egy évük van az ötleteléshez és a legpontosabb kidolgozáshoz a fejlesztőknek.

 

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: