A szabad vállalkozási övezetekben bíznak
2013.01.29, Kedd
A jövőben jelentős foglalkoztatáspolitikai- és adókedvezményt kaphatnak azok a vállalkozások, akik az ún. szabad vállalkozási övezetben teremtenek új munkahelyeket. Az ország 33 leghátrányosabb térsége, köztük négy somogyi kistérség tartozik ebbe az övezetbe. Több településnek ez jelentené a túlélést, Kadarkúton és Barcson például abban reménykednek, hogy újra elindul egyfajta termelő-előállító tevékenység a térségben.

Égető szükség lenne Kadarkúton vállalkozókra - így fogalmazott híradónknak a település polgármestere. A lakosság mintegy 30%-a munkanélküli. A városban jellemzően kereskedelmi, valamint szolgáltató mikro- és kisvállalkozások működnek, így ők is legfeljebb 20 főt foglalkoztatnak. Aki tud, az inkább naponta bejár a megyeszékhelyre - mondják a helyiek.

- Esetleg Kaposváron, Videoton, talán...

Pedig Kadarkúton is lenne hely egy-egy üzemnek - mondja egy másik asszony.

Tóth Istvánné:
- Olyan közepes méretű, ahol 30, 40, vagy 50 emberrel tudnának dolgozni. Ugye itt vannak az épületek, a ruhagyár, a régi ruhagyár helye, a vasútállomás, a régi mozihelyiség, úgyhogy helyiség az lenne, csak munkát kellene hozni.

A kormány a somogyiak közül a csurgói, lengyeltóti és barcsi kistérség mellett a kadarkútit is szabad vállalkozási övezetté nyilvánította, így az itt munkahelyet létesítő gazdasági szereplők is kedvezményben részesülnek majd.

Kocsis Tibor, irodavezető, Somogy Megyei Vállalkozói Központ:
- Az ún. szociális hozzájárulási adót azt 2 évig az új munkaerő után nem kell fizetni ezekben a zónákban, de csak vélhetően a minimálbér erejéig.

Ezzel évente egy munkavállaló után közel 350 ezer forintot tud megspórolni egy vállalkozás, és ehhez jön még a 400 ezer forintos foglalkoztatáspolitikai kedvezmény - mondja a szakember. Karsai József kadarkúti polgármester azt mondja: főleg könnyűiparban és élelmiszer-feldolgozásban teljesítő vállalkozásokra lenne szüksége a településüknek.

Karsai József, polgármester, Kadarkút:
- Főleg varrodai munkákra tudnánk itt embereket biztosítani, illetve áll rendelkezésre szakképzett munkaerő. Éppen a mai napon fogunk egy befektetőcsoporttal tárgyalni, akiket érdekel a kadarkúti ruhagyár megvásárlása és ott munkahelyteremtés.

A barcsi kistérség is a mikro- és kisvállalkozások terepe, kis foglalkoztatók telepedtek le itt, így munkalehetőség hiányában sokan inkább elhagyják a várost.

Sebestyén Istvánné:
- Nem sok lehetőség van a fiataloknak, minden megszűnt, az üzemek, gyárak, úgyhogy nem, sokan elköltöznek.

A költségmegtakarítás egy dolog, a vállalkozásoknak fő szempont a földrajzi elhelyezkedés és a munkaerők szakképzettsége is - mondja Kocsis Tibor. A munkanélküliségi statisztikákat hosszú távon a termelő nagyvállalatok működése csökkentené a barcsi kistérségben is.

Kocsis Tibor, irodavezető, Somogy Megyei Vállalkozói Központ:
- Hiszen a termelő vállalkozások, azok vonzzák a beszállítókat is. Tehát ha idetelepszik valaki, és 20-30 embert foglalkoztat, az nemcsak erről a 20-30 emberről szól, hanem mindazokról a vállalkozásokról, akik partnerei lehetnek ennek a vállalkozásnak.

A barcsi irodában is már többen érdeklődtek a kedvezmények és a lehetőségek iránt, ám rendelet hiányában részletekről egyelőre még nem tudnak felvilágosítást adni.

(Híradó)

Hozzászólás: