Inkubátort kapott a Kaposi Mór Oktató Kórház
2013.01.28, Hétfő
Életmentő készüléket kapott a Kaposi Mór Oktató Kórház a Katolikus Karitásztól. A szervezet egy több mint 10 millió forintot érő inkubátorral segítette meg az intézményt. Tavaly két gyermeket hagytak a babamentő inkubátorban, a picik egészségesek és nevelőszülőkhöz kerültek. Az inkubátor nemcsak az elhagyott, de a koraszülött és beteg csecsemők ápolásában is nélkülözhetetlen.

"Adomány az élet védelmében" - a Katolikus Karitász akciójának köszönhetően minden megyei kórház egy életmentő készülékkel gazdagodhatott.

Écsy Gábor, Katolikus Karitász:
- Itt ez a készülék szolgálja az életet, segítse azoknak a fizikai és lelki megerősödését, akik most köszönnek be ebbe a világba.

Egyházi szervezettől még soha ilyen nagy ajándékot nem kapott a megyei kórház. Egy ilyen modern inkubátor ára meghaladja a 10 millió forintot.

Dr. Moizs Mariann, főigazgató, Kaposi Mór Oktató Kórház:
- A kórháznak bőven vannak ilyen készülékei, de mint az átadó ünnepségből kiderült, a neonatológiai újszülött ellátás fejlesztéséhez nélkülözhetetlen ez a fejlesztés.

A kórházban több mint húsz hasonló életmentő készülék található. Az inkubátorra általában a koraszülötteknek van szükségük, de ide kerül minden éretlen pici, és olyanok is, akiknek légzési problémájuk van. Itt ugyanis biztonságban lehetnek - mondja Dr. Kósa Lajos, a Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa.

Dr. Kósa Lajos, osztályvezető főorvos, Kaposi Mór Oktató Kórház:
- Bizonyos mértékig vissza adja azt a miliőt, amelyet a méhen belül kapna meg az újszülött, vagy a koraszülött, nagyon fontos, hogy az ilyen kis éretlen koraszülötteknél, hogy az a hőmérséklet, amely ahhoz kell, hogy az életfunkció fennmaradjanak és fennálljanak, ez biztosítja.

Az inkubátor, akkor is segít, ha egy anya úgy dönt, nem tartja meg gyermekét. Tavaly két csecsemőt hagytak a kórház életmentő készülékében, mindkettő egészséges, ma már nevelőszülőknél nevelkednek. Nemrégiben vita robbant ki a témában, egy uniós vizsgálat gyermek- és nőellenesnek minősítette a kórház előtti inkubátorokat.

Dr. Kósa Lajos, osztályvezető főorvos, Kaposi Mór Oktató Kórház:
- Ez még mindig egy humánusabb megoldás, mint hogyha valahol ott hagyja az anya, mert tudjuk, hogy akkor olyan pszichikai állapotban van, hogy sok minden megtörténhet.

Az ünnepség díszvendége, Mádl Dalma, a Katolikus Karitasz jószolgálati nagykövete is támogatja ezeket az életmentő készülékeket.

Mádl Dalma, jószolgálati nagykövet, Katolikus Karitász:
- Mindenesetre jobb, hogyha beteszi egy ilyen inkubátorba, mint hogyha elhagyja vagy bármit tesz a gyerekkel, mert akkor ennek a gyereknek mégiscsak lesz egy jövője.

A szakemberek úgy vélik, amíg létezik csecsemőgyilkosság hazánkban, addig van létjogosultságuk az inkubátoroknak. Hiszen így esélyt kapnak az életre. A kicsik életben maradását ezentúl az új, Balás Béla megyéspüspök által megáldott inkubátor is segíti majd a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

(Híradó)

 

Hozzászólás: