Komplexen kutatják a Balatont
2012.10.10, Szerda
Egyedülálló komplex kutatást indít a Kaposvári Egyetem. A Campus a Magyar Tudományos Akadémiával közösen természeti és társadalmi összefüggéseiben is vizsgálja a Balatont. Gelencsér Attila közgyűlési elnök a projektindító értekezleten arról is beszélt, itt az ideje, hogy olyan fejlesztések szülessenek, amelyek beindítják a gazdaságot, ugyanakkor az élővilágot is megóvják.

1891-ben vizgálták utoljára ilyen kompexitásában a Balatont - azóta azonban nagyon sok minden megváltozott - mondta Gelencsér Attila. A közgyűlési elnök arról beszélt az elmúlt időszakban a magyar tengerrel kapcsolatban több mint háromszáz megkeresést kapott. Ám a problémák összetettsége miatt ezeket nem sikerült orvosolni.

Gelencsér Attila, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés
- A politikum már csak úgy működik, hogy szeretné megoldani a problémákat, de akkor amikor azok ilyen komplexen érkeznek meg, tartva egyébként a folyamatos konfliktusoktól, tartva a folyamatos érdekütközésektől egy idő után a politikum leszokik arról, hogy szinten komplex és bonyolult problémákkal menjen szemben, ezért rendkívül fontos mankó amit itt önök le tudnak tenni.

A Magyar Tudományos Akadémia szakemberei is részt vesznek a kutatásban, Vörös Lajos professzor azt mondja az elmúlt években úgy fejlesztettek, hogy nem vették figyelembe a Balaton élővilágát. Emiatt a tó parti övezetének csupán húsz százaléka van természetközeli állapotban.

Prof. Vörös Lajos, tudományos tanácsadó, MTA
- A fejlesztésnek kellene olyan irányokat is szabni, hogy ez a tó természetességét tovább ne rontsa, sőt elképzelhető, hogy egy kicsikét vissza is hozzon, abból az elveszett értékből, abból az elveszett ökológia, biológiai érték, amelyet az elmúlt századok elvettek a tótól.

Az ötlet Jakó Gergelytől a megyei közgyűlés alelnökétől származik, aki a Kaposvári Egyetem segítségét kérte a projekt megvalasításában.

Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
- Üzenni kívánunk a döntéshozóknak és a mai embereknek, hogy mit is lehetne kezdeni egy ilyen sekélyvízi térséggel, magyarul az a legfontosabb, hogy ki kéne találni, hogy miért pont ide jöjjenek a turisták, mi az a halmennyiség amennyit érdemes telepíteni, mekkor az a vízszint ami szükséges.

A Kaposvári Egyetem a projekt segítségével egy új régiófelfogást is szeretne bevinni a közgondolkodásba. Azt szeretnék, ha 2014-től induló új uniós pénzügyi ciklusban Veszprém, Fejér és Somogy megyét külön fejlesztési területként jelenne meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás: