Kiépítik a szennyvízhálózatot Kadarkúton
2012.09.20, Csütörtök
Közel egy milliárd forintból építik ki a szennyvízhálózatot Kadarkúton. A beruházás 85%-át az Európai Unió támogatja. A csatornarendszerre 895 ingatlan csatlakozik, a műszaki munkák már elkezdődtek. A Somogy megyei közgyűlés elnöke a projektnyitó rendezvényen hangsúlyozta: 2020-ra Somogy összes háztartása bekapcsolódik a szennyvízhálózatba, addig azonban még bőven van tennivaló.

Rég várt fejlesztést szimbolizál ez az öt méteres alapcső, amit jelképesen helyeztek a földbe a települési és a megyei vezetők, valamint a kivitelező. Kadarkúton európai uniós támogatásból valósul meg a szennyvízhálózat kiépítése. A környezetvédelmi beruházás mérföldkő a város életében, hiszen eddig nem volt megoldott a szennyvíz elvezetés. A település több mint 800 millió forintos támogatást nyert a fejlesztésre, így a 150 millió forint önerővel együtt a beruházás értéke az egymilliárd forintot is megközelíti.

Karsai József, polgármester, Kadarkút:
- A lakosoknak is kell önerőt biztosítani, ez víziközmű társulás formájában történik, 200ezer forint érdekeltségi egységenként a hozzájárulás összege.

A fejlesztés 2500 lakost érint, a műszaki munkák már a napokban elkezdődtek.

Kovács Tamás, vezérigazgató, Szabadics Zrt.:
- Közel 900 háztartást fogunk rákapcsolni az ellátásra, öt közterületi átemelő fog működésbe helyeződni, illetve egy 280 köbméter/nap... szennyvíztisztító telep fog megvalósulni 2014 januárjáig.

Ezután indul el a hat hónapos próbaüzem, a végső műszaki átadást pedig 2014 júliusára tervezik- hangsúlyozta a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója. Gelencsér Attila közgyűlési elnök szerint a fejlesztés nemcsak az életminőséget javítja, hanem a munkahelyteremtést is serkenti.

Gelencsér Attila, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- A térségbe most már sokkal nagyobb biztonsággal jöhetnek befektetők, lehet munkahelyet teremteni, mert amíg a 100%-os infrastrukturális ellátottság hiányzik, addig óvatosak a befektetők, és a munkahelyet teremteni képes vállalkozások.

Az uniós támogatásoknak köszönhetően azonban 2020-ra már nem lesz olyan település a megyében, ahol nincs kiépítve a szennyvízhálózat- tette hozzá Gelencsér Attila. A beruházás része Magyarország megújulásának - ezt már Szászfalvi László miniszteri biztos hangsúlyozta. Ha pedig a vidék is felzárkózik és megújul, vonzó célpontja lehet a letelepedni kívánó, fiatal családoknak.

(Híradó)

 

Hozzászólás: