Ingyen diploma Ausztriában
2012.01.10, Kedd
Több, mint 1500 magyar tanulója van már az osztrák egyetemeknek. Az utóbbi években robbanásszerűen nőtt meg a külföldön diplomázók száma, hiszen többen már úgy szeretnének a határainkon túl munkába állni, hogy helyben szerzett diplomával rendelkeznek. A Magyar Diákok Egyesületének új elnöke szerint egyre vonzóbb lesz Ausztriában egyetemet végezni.

„Szeretem Magyarországot, szeretnék itt élni!" - mondja egy végzős egyetemi hallgató.
Van, aki viszont inkább külföldön próbálna szerencsét. Egyre vonzóbbak a külföldi egyetemek a magyar hallgatók számára is. Van, aki csak pár hónapot, esetleg egy évet tölt kint, mások diplomát is Olaszországban, Angliában, vagy Ausztriában szereznek. Ez utóbbi országba érkezik talán a legtöbb diák - mondta el televíziónknak Tóth Kata a Magyar Diákok Egyesületének új elnöke.

Tóth Kata, elnök, Magyar Diákok Egyesülete:
„2010-es adatok alapján 1500 magyar hallgató van, egyébként most készül az új statisztika. 75 százaléka a hallgatóknak a Bécsi Egyetemen tanul, 15 százaléka a Gratz-i Egyetemen, a maradék 10 százalék pedig egyéb egyetemeken."

A hallgatók létszáma vélhetőleg csak nagyobb lesz - tette hozzá az elnök. Ráadásul, ha valaki azt gondolná, hogy kint tanulni holmi főűri mulatság, téved.

Tóth Kata, elnök, Magyar Diákok Egyesülete:
„2009. 03. 15-vel megszűnt a tandíj, ami azt jelenti, hogy Ausztriában jelenleg egy 17 eurós regisztrációs díj befizetésével, vagyis az ottani hallgatói önkormányzati regisztrációs díj megfizetésével elvégezhető egy félév."

Tehát még 325 forintos euróval számolva is alig több, mint 11.000 forintot kell fizetni egy tanévre a szomszédos országban. De nem csak ezért vonzó Ausztria a diákok számára.

Tóth Kata, elnök, Magyar Diákok Egyesülete:
„Nyelvtanulási lehetőség nagyon vonzó, tehát, ha valaki egy osztrák egyetemen tanul, akkor általában német nyelven folytatja a tanulmányait, illetve azért az osztrák diploma maga egy európai munkaerőpiacon is talán jobban megállja a helyét."

Többen már a középiskola első éveiben eljátszanak a külföldi diplomaszerzés gondolatával.

Moizs Bálint:
„ Megfordult a fejemben, hogy kimegyek. Talán Angliába mennék, mert már van egy középfokú nyelvvizsgám, úgyhogy esetleg oda gondoltam valahova."

Matusik András:
„Angliába, meg Ausztriába mennék, mert igazából ott vannak ismerősök, meg van nyelvvizsgám is. Kint jobban meg lehetne találni a számításaimat. Ausztriát azért választanám, mert szeretem, szép ország, meg azért jobb gazdasági helyzetben van, mint mi."

No de, hogy miért éri meg ilyen sok hallgatót képezni Ausztriának? Erre többfajta választ is találhatunk. Egyrészről kihasználttá teszik az iskoláikat, másrészről, meg a kint diplomát szerzők közül, ott is maradnak dolgozni. Ezzel pedig ugye már az osztrák gazdaságot erősítik.

 

Hozzászólás: