Kezdődik a felülvizsgálat
2011.11.17, Csütörtök
Közel 190 ezer, 57 év alatti rokkantnyugdíjas egészségkárosodásának mértékét vizsgálja felül a kormány a következő hónapokban. A vizsgálat része annak a törvénytervezetnek, amely átalakítaná a hazai nyugdíjrendszert. A visszaéléseket is kiszűrik majd, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az ellátásban részesülők hány százaléka kapja jogosulatlanul a rokkantnyugdíjat.

Mind szakmailag, mind pedig finanszírozásban átalakításra szorul a nyugdíjrendszer - vallják a szakemberek. Az erről szóló törvényjavaslatról várhatóan a napokban dönt az országgyűlés. Az átalakítás részeként felülvizsgálják az 57 év alatti rokkantnyugdíjasok egészségügyi állapotát is, erről minden érintett hamarosan írásbeli megkeresést fog kapni a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól-tájékoztatott Varga Zsolt.

Varga Zsolt, vezető, SMKH Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság:
"Ez Somogy megyében megközelítőleg 12ezer olyan rokkantnyugdíjast érint majd, akik az úgynevezett harmadik egészségkárosodott csoportban vannak, tehát az egészségkárosodásuknak a mértéke 80% alatti."

Az orvosi felülvizsgálaton a visszaéléseket is kiszűrik majd, de Varga Zsolt hozzátette: az esetek többségében arról van szó, hogy az érintett egészségi állapota rendbe jött, így foglalkoztatható-e, de ennek ellenkezőjére is van példa.

Varga Zsolt, vezető, SMKH Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság:
"Az sem megengedhető, hogy Magyarországon, tényleg akár melyik európai országot nézzük, ilyen arányban legyenek rokkant nyugdíjban azok az emberek, akikről feltételezhető, hogy egy jelentős részük tudna dolgozni. Sőt, azt is sokan, napi szinten tudjuk, hogy nagyon sok rokkant nyugdíjas vállal munkát."

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke úgy véli: a probléma ott kezdődik, hogy akik kikerülnek majd a rendszerből, azoknak munkát kell találniuk.

Hegedűs Lajos, elnök, Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete:
"A rokkantsági ellátás alapösszege 70ezer forint alatt van, amiből normálisan megélni nem lehet. Probléma az, hogy az egészségkárosodott emberekre nincs a munakerőpiacon kereslet. Tehát nem tudnak elhelyezkedni, azért is, mert a rokkantsági ellátásban részesülő emberek döntő többsége vagy 8 általánossal, vagy régi szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik."

Nagy részük pedig 50 év feletti, és kistelepülésen él, ez pedig szintén csökkenti az esélyeket-tette hozzá hegedűs Lajos. Soltész Miklós államtitkár napokban tett nyilatkozata szerint a jelenlegi szabályok megváltoztatásával néhány éven belül a felére csökkenhet a rendszerbe belépők aránya. A rokkantnyugdíj ellátás átalakításával az elképzelések szerint 2015-ig mintegy 190 milliárd forintot takaríthat meg az állam.

 

Hozzászólás: