Értékes darabok Siófoknak
2011.04.27, Szerda
Már csomagolja Siófokra szánt hagyatékát MOlnár Ferenc unokája, Sárközy Mátyás. A népszerű író értékes könyvtárának egy részét a városi könyvtárnak adományozza.

Meglepődve vette át ezt a levelet a főkönyvtáros, azaz Dr. Kovács Emőke. Az Angliába disszidált író, az őt bújtató városnak adományozná gyűjteményének jelentős részét.

Dr. Kovács Emőke, igazgató, Siófoki Városi Könyvtár:
„Sárközy Mátyást a vészkorszak idején édsesanyja, Sárközy Márta, aki szintén egy jeles irodalomszervező volt, itt bújtatta Kilitin és itt járt Sárközy Mátyás iskolába is. Ez egy rövid időszak volt, de nagyon hálás."

1956-ban hagyta el az országot Sárközy Mátyás, a BBC tudósítójaként azonban mindvégig figyelemmel kísérte hazája sorsát. Haza először a rendszerváltás után tért. Levelében egy vaskos jegyzéket küldött a könyvtár részére, az ajándékozandó művek listájával.

Dr. Kovács Emőke, igazgató, Siófoki Városi Könyvtár:
„Mivel a profilunk kicsit változik az új könyvtárba kerülés kapcsán, történeti kutatóintézetté is válunk, ezért úgy döntött, hogy inkább a történeti témájú könyveit adja oda."

Az író ráadásul saját költségén szállíttatja a Balatonhoz a műveket. Sárközy Mátyás már megkezdte a csomagolást Angliában, kamionnal küldi el az őt megmentő településnek az értékes gyűjtemény darabjait.

 

Hozzászólás: