25 óra Wass Alberttel
2011.02.21, Hétfő
Több mint egy napon keresztül szemezgettek a lelkes olvasók Wass Albert műveiből. A szervezők és résztvevők célja, hogy az erdélyi író végre elnyerje méltó helyét a magyar irodalomban.

A 25 órás felolvasóesten fiatalok és idősek egyaránt küzdöttek az idő múlásával, hiszen úgy érezték kötelességük tisztelegniük Wass Albert emléke előtt. Izabella nénit - aki az egyik legkitartóbb felolvasó - egy cinikus rádióbeszélgetés sarkallta arra, hogy nyilvánosan is hitet tegyen az erdélyi író munkássága előtt.

Vas Izabella:
- Mit szóltok hozzá, hogy ezt a Wass Albertet úgy viszik mint a cukrot? S, ez adta meg nekem az utolsó lökést.

Azóta Izabella néni, szinte minden Wass Alberttel kapcsolatos programon részt vesz. A 25 órás felolvasó estről ugyan szombat hajnalban haza ment egy picit megpihenni, de délután már visszatért, hogy újra kedvenc írójától olvashasson fel.

Vas Izabella:
- Csodálatos az én szememben, s nagyon sok művet itt hallottam, persze már nagyon sok mindent ismertem tőle, de mindig új dolgok jöttek. Mindig újabb könyveket vettem, s már egyre elmélyültebben látom az ő életművét, még a levelezéseit is megszereztem. A legnagyobb sikerem a kis Anna története, mert azzal sikerült megríkatnom a közönséget.

Nemcsak az idősebbeket, de a fiatalokat is megérintette az erdélyi író munkássága.

Cserő Zsolt:
- Tetszik Wass Albert, változatos műveket ír és benne a lélekbuzdító versei fogtak meg igazán én ezeket szeretem.

Az Éléstár Egyesület immár három éve szervezi a különleges felolvasóünnepet, a szervezők azt mesélik egyre többen vesznek részt a rendezvényen. Az erdélyi író népszerűséget mi sem mutatja jobban, minthogy még hajnali fél kettőkor is legalább huszonöten kitartóan mondtak és hallgattak Wass Albertet.

Váli Csilla, elnök, Éléstár Egyesület:
- Wass Albert sokunk kedvence, azon kívül még úgy érezzük, hogy nincs méltó helyen a magyar irodalomban és szeretnénk, ha népszerűsíthetnénk, és szeretném ha azok, akik szeretik Wass Albertet együtt lehetnének, s bebizonyítanák azt, hogy mennyire értékes az ő művészete és az ő életműve.

A 25 órás felolvasóünnepen az előadók ugyanúgy szemezgettek a trianoni tragédiáról, a mély hazaszeretetről szóló regények, mint az életrajzi vonatkozású művek közül. A rendezvényen legalább 150-en fordultak meg, az ő segítségükkel elevenedett meg Wass Albert személyisége, látásmódja és ars poétikája.

 

Hozzászólás: