Nem szűnt meg, csak nem áll meg
2010.12.13, Hétfő
Ellehetetlenült a vasúti közlekedés több dél-somogyi településen. A tegnap életbe lépett rendelettel a járat is megszűnt Gyékényes-Pécs vonalon. Az érintett települések jelenleg is tárgyalnak a szaktárcával és a MÁV-val, reményeik szerint egy hónap múlva újra indulhat a forgalom a szakaszokon.

Itt személyvonatként közlekedik Baranyában és ahogy Somogyot érinti egy nagyon gyors Corvinus IC lesz belőle és átrobog mellettünk.

A vonalon nem szűnt tehát meg a vasúti közlekedés csupán arról van szó, hogy a jövőben nem áll meg a vonat a somogyi szakaszon, így Vízváron, Bélaváron, Berzencén, Babócsán és Somogyudvarhelyen.

Kiss Kornél, polgármester, Somogyudvarhely:
"Technikailag nem nagy dolog, hiszen itt megy el a vonat, csak fékeznie kell vagyis megállni. Én úgy gondolom, hogy az akarat, ami szükséges, illetve, hogyha ennek anyagi vonzata van, akkor az állam részéről rendelkezésre kell, hogy álljon a megfelelő keret."

Somogyudvarhely első embere szerint rendkívül furcsa, hogy míg Baranyában a legkisebb településeken megáll a vonat, addig a Somogyban egy 1000-2000 fős községben tovább száguld. Hasonlóan vélekedik Vízvár polgármestere is, aki szerint nem szabad az egyébként is leszakadta dél-somogyi településektől elvenni az utazás lehetőségét, hiszen ezzel még inkább elszigetelődnének.

Kozma László, polgármester, Vízvár:
„Mi is ebben az országban élünk, mi is magyar állampolgárok vagyunk, nekünk is jogunk van azokhoz a közszolgáltatásokhoz, mint más embereknek, s úgy gondolom, hogy a mi érdekünket is figyelembe kéne venni. Azt fogalmaztam meg, amikor az egész elkezdődött, hogy mi sem vagyunk másodrangú állampolgárok. Sőt nekünk itt a horvát határ mellett csak ez a kelet nyugati irány van meg."

Az összefogásnak és közös fellépésnek köszönhetően, született egy ígéret a MÁV¬- Start képviselőitől, akik egy decemberi egyeztetetésen jogosnak ítélték a települések kérését. Csakhogy akkor már késő volt, hiszen megvolt az új menetrend. Az érintett települések, most mégis azt szeretnék, hogy még a tavaszi menetrendváltozás előtt visszaálljon az eredeti állapot. Ehhez azonban az kell, hogy az állam megrendelje a szolgáltatást. Az ügy mellett több kormánypárti országgyűlési képviselő is kiállt.

Kiss Kornél, polgármester, Somogyudvarhely:
"Mi a megyei közgyűlés elnökén keresztül, az ő segítségével jutott el egy kérés, hogy az érintett települések érdekeit vegyék figyelembe. Most jutottunk el odáig, hogy a tárcsa megfelelő főosztályához eljuttatok a kérésünket, a jegyzőkönyveket és várjuk a döntést."

Segítségéről biztosította a településeket a térség országgyűlési képviselője, a kormány tagja Szászfalvi László is. A polgármesterek azt remélik a segítségnek köszönhetően január 12-től újra megáll majd a vonat a dél-somogyi településeken.

Hozzászólás: