Nem olvasunk - Ismét NB-I-es a BFC Siófok
2010.08.11, Szerda
Sajnos egyre kevesebbet olvasunk, a mai fiatalok pedig szinte már csak elvétve vesznek könyvet a kezükbe. Ennek okairól és egy új kezdeményezésről kérdeztük Kovács Emőkét, a siófoki könyvtár igazgatóját. Megosztott műsorunk második felében pedig a siófoki BFC technikai igazgatójával beszélgettünk az élvonalba jutásról és a klub idei terveiről.

Tavaly 64 milliárdot költött a hazai lakosság könyvekre, de az olvasás egyre inkább háttérbe szorul. Ennek okai mélyen gyökereznek, mondják a szakemberek. Tény: ma egy fiatal százszor szívesebben ül le a számítógép elé, mint hogy könyvet vegyen a kezébe.

Kovács Emőke, igazgató, Siófoki Városi Könyvtár:
- Egyre kevesebb az a szám amit olvasnak a magyarok, pedig egy kimutatás szerint a szabadidőnk az növekedett. Nagyon sokan ráfogják arra, hogy nincs idejük, de én ezt a problémát az oktatásig vezetném vissza.

A mai pedagógia nem kezeli helyén a könyvkultúrát, az abban résztvevők megújulást szeretnének. Törvényi szabályozást és a kereskedői árrés maximálását szeretné a szakma elérni, így talán többen vásárolnának és olvasnának.

Kovács Emőke:
- Az olvasás egy nagyon fontos készséget fejleszt, a fantáziát. Az olvasottakról otthon lehet beszélgetni, azt gondolom, hogy egy kis odafigyeléssel nagyon sok mindent otthon is el lehetne érni.


A siófoki BFC 1985-ben jutott fel először az NB-I-be. Az óta többször ki-és bekerültek idén ismét a hazai élvonalban rúgják a bőrt a tóparti város játékosai. Két olyan mérkőzésen vannak túl, ahol győzelmi esélyeik voltak, ezekkel azonban nem tudtak élni, mondta el a klub vezetője.

Horváth Károly, technikai igazgató, BFC Siófok:
- A játékosállományunk minimális mértékben változott, azoktól köszöntünk el akiknek anyagilag nem feleltünk meg pl. Tóth Balázs. Az idei taktikánk kialakítása pedig mindig a következő mérkőzésre alakul ki.

A szakvezető beszélt még az MLSZ megújulásáról és arról, hogy a futball ma már megyei szinten is felszálló ágban van, az anyagiak pedig biztosítva vannak.

Horváth Károly:
- Ebben a 2010-es bajnokságban köszönhetően a siófoki önkormányzatnak, köszönhetően az új kormánynak a labdarúgáshoz ismét lehet vállalkozókat csábítani. Bízunk abban, hogy ez nem egy egyéves szereplés lesz és ehhez az anyagi hátterünk is biztosított.

 

A teljes beszélgetéseket, ide kattintva tekinthetik meg.

 

Hozzászólás: