A gyermeki lélek üzenete
2010.04.28, Szerda
Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a gyerekrajzoknak, csak megnézik, majd félreteszik. Pedig érdemes rájuk odafigyelni, hiszen ezek az önmagát még nehezen kifejezni tudó kisgyermek lelkének üzenetei.

Az ember kicsiny gyerekként nehezen igazodik el a világban, fogódzkodókat keres, hogy ne tévedjen el. Eszközöket, hogy kifejezze magát, erre használja a kívülállóknak sok esetben csak ákombákomnak tűnő saját alkotásait.

Molnár V. József, néplélekrajz kutató:
- A rajz olyan csodálatos eszköz, hogy vele viszont el tudja mondani búját, baját, bánatát, örömét. Egyfajta közlekedés a szülő és a gyerek illetve a gyerek és az óvónő között, egy nagyon fontos közlekedési eszköz a rajz.

Minden gyerek ősképekkel születik, azaz már röviddel születése után ismeri ezeket a motívumokat, melyek a népművészeti alkotásokban is megtalálhatóak. De nem csak a képek, hanem a tartalom is adott. - mondja Molnár V. József néplélekrajz kutató. Az egyik legalapvetőbb ilyen őskép a körkereszt.

Molnár V. József:
- A kör az öl, ölelés. Mégpedig Boldogasszonynak az ölelő ölelése és karral tudjuk ezt az ölelést, ezt a kört megvalósítani - ez egy csodálatos dolog. Ez pedig nem más, mint a fénynek az óhajtása.

De más ilyen őskép is van, úgy mint a nap, amely az apa gyerek kapcsolatra utalhat, vagy a felhő, amelynek ábrázolásából eldönthetjük, mennyire van rendben a gyerek lelke. De, ahhoz hogy ezeket a gyermekrajzokat olvasni tudjuk, először saját műveltségünket kell ismernünk és meg kell állnunk egy percre, hogy ezzel az egyszerű módszerrel saját gyermekünket is megismerhessük! - mondta a szakember a Szent Korona Egyesület által szervezett kaposvári előadásán.

 

Hozzászólás: