Aláírásgyűjtés a vonalbezárás ellen
2009.11.02, Hétfő
Tiltakoznak a siójutiak is a Karád-Siófok vasúti szárnyvonal megszüntetése ellen. A helyiek levélben fordultak a szakminiszterhez.

Mikola János:
- Nem itt megy el a legtöbb pénz a vasútra, hanem máshol és ez a pár kilométer, ami Karádig van 40 kilométer, azon nem spórolnak semmit, nyáron pedig mindig tele van a vonat.

Ezt a siójuti lakosok is hasonlóan látják, ezért 220-an aláírásukkal látták el a Hónig Péter közlekedési miniszternek címzett levelet, mellyel az a céljuk, hogy megmentsék a Ságvár-Ádánd-Siójut-Balatonszabadi vasúti szárnyvonalat. Papp János hozzátette: nem csak a nosztalgia miatt szeretnék itt tartani a vasúti közlekedést.

Papp János, polgármester, Siójut:
- Attól félünk, hogy a falunkon áthaladó közút, ami a Közút kezelésében van, ha még 8-10 busz rámegy még naponta, akkor még rosszabb állapotba kerülnek az utak. Ezen kívül van egy önkormányzati utunk is, ami a vasútállomásig megy és ez elég keskeny, és az alapzata sem buszoknak, nehéz járműveknek van kitéve.

A vonatpótló buszok okozta károkat nem tudja kijavítani az önkormányzat, a megszorítások miatt egyre csökkenő állami támogatás ugyanis ezt már nem fedezi. Jelenleg is több helyen meg van gyűrűdve az út.

Papp János:
- A szakemberek azt nyilatkozták, hogy a Siófok-Kaposvár közti vonal felújítása körülbelül 500 millió forintba kerülne. Nem kis pénz ez tudjuk, de a közút teljes felújítása sokkal többe kerülne.

A felújítás pedig nagyon is ráférne a jelenlegi úthálózatra.

Bertalan József:
- Elég rossz állapotban vannak, meg keskenyek is, mire Siójutra érnek a buszok mindig tele vannak.

Mikola János:
- Már az Ádánd felé lévő utak évek óta rossza, mióta az autópályát megcsinálták, szerintem ez nem megoldás.

A siójutiak reménykednek, hogy a tiltakozó akció megteszi hatását és továbbra is vonattal járhatnak dolgozni és ezáltal az amúgy is rossz állapotban lévő utak nem lesznek jobban megterhelve.

 

Hozzászólás: