A gazdák bizakodóak
2018.02.09, Péntek
Somogyban az eddig lehullott csapadék mennyisége elérte a 30-40 millimétert, így néhol a földeken megállt a víz. A gazdák azonban egyelőre nem aggódnak a termények miatt. Sokkal inkább az enyhe tél jelenthet gondot. A lisztharmat és a kártevők miatt ugyanis többször kell lemosó permetezést alkalmazni. A földeken és a szőlőültetvényeken alkalmazott védekezés költségei is megháromszorozódhatnak.

A sok csapadék miatt megtelt a talaj felső rétege vízzel, ez látható sok somogyi szántóföldön is. A gazdák azt mondják: ennek ellenére nincsen okuk az aggodalomra.

Szabó Tamás, megyei elnök, MAGOSZ:
Télnek télnek kellene lennie, a nyárnak nyárnak, de most összekeveredik minden. Egyrészt az őszi gabonák fejlődése szempontjából nem rossz ez az időjárás, bár a hótakaró hiányzik, csapadékunk volt elegendő az egész ország területén. Hideg is volt a jarovizáció miatt, bár a növények egy részének a nemesítése is arra fog elindulni, hogy ősszel-tavasszal vethető növények legyenek.

Kevés a lefolyástalan terület Somogyban. A legnagyobb probléma a Marcali-medencében, a Rinya- és a Kapos völgyében lehet, hiszen ezeken a területeken jelentősebb a belvíz.

Gombos Sándor, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara:
Ugye most az elmúlt napokban is volt 15-20 milliméter csapadék és minden hónapban itt Somogyban meghaladta a 30 közel 40 milliméter. De olyan szempontból hálás volt az időjárás, hogy november 20-ig viszonylag száraz idő volt.

Ez a betakarítás, a szántás és a vetés szempontjából kedvezett a gazdáknak - tette hozzá Gombos Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az enyhe tél, a minimális hóréteg azonban nem a legalkalmasabb a gabonaféléknek.

Gombos Sándor, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara:
Az is a baj talán, hogy a repcék túlfejlettek, a korán elvetett jó kondíciójú repcék már a szárba indulás stádiumában vannak, ugyanez jellemző a korán elvetett ősziekre is, az árpák kezdenek sárgulni. A dolog hátulütője az lesz, hogy jóval magasabbak lesznek a növényvédelmi költségek.

Ennek az az oka, hogy nagyon korán meg kell kezdeni a kártevők elleni védekezést - tette hozzá Gombos Sándor.

Gombos Sándor, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara:
Minimum 3-szor kell gombabetegségek ellen védekezni. A repcénél ugyanez a helyzet és a szőlőnél is. Normál évben nem nagyon szoktunk lemosó permetezni, de most kell. Nagyon korán el kell kezdeni elsősorban a lisztharmat elleni védekezést, mert ugye azt egy kicsit később szoktuk, de most már egy eléggé erős lemosó permetezés és virágzás előtt lisztharmat ellen is.

A gazdák egyelőre nem aggódnak a termény minősége és mennyisége miatt, az áprilisi és májusi fagyok azonban komoly károkat okozhatnak.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: