Workshop a helyi gazdaságért
2018.02.08, Csütörtök
Az internetes hozzáférés és a honlap ma már nem elég egy olyan cég számára, amely fejlődni szeretne. A Kaposvári Egyetemen tartott workshopon elhangzott: a kis- és középvállalkozások az alapszintű szolgáltatások terén jól állnak, azonban a digitalizációjukban van még fejlődési lehetőség . Az internet adta lehetőségekről tájékoztatták az érdeklődőket a somogyi campuson.

Egy vállalkozás életében fontos az elérhetőség, ma már elengedhetetlen az internetes felület is, tudja ezt Marosán Norbert is. A siófoki férfi most kezd cégalapításba, azt tervezi, hogy vállalkozását majd a világhálón is hirdeti.

Marosán Norbert:
Életmód, életviteli tanácsadással foglalkozó kis céget fogunk létrehozni, ami hozzánk nagyon közel áll már, nagyon megérintett minket. És úgy gondoljuk, hogy most a 21. században rettentően nagy szüksége van az embereknek erre.

A legtöbb vállalkozás elérhető interneten, ez azonban csak a kezdet, ha egy cég fejlesztéséről van szó, hangzott el a Kaposvári Egyetemen rendezett workshopon.

Kovaliczky Tamás, vezető tanácsadó, Virgo Systems Informatikai Kft.:
A kkv-k digitalizációjában van még potenciál. Tehát alapszintű szolgáltatások terén elég jól állnak, ez azt jelenti, hogy internet előfizetéssel rendelkeznek, van e-mailjük, van a cégek többségének honlapja. Elég jól használják ezeket az eszközöket. A közösségi médiában is megjelentek, de az összetettebb szolgáltatások, az ügymenet jelentős része még nem digitális, még nincs online. Úgyhogy ebben, ezen a területen van még hova fejlődniük.

A nemzetközi és a hazai vállalkozásoknak egyaránt tanácsot adó Kovaliczky Tamás elmondta: az úgynevezett felhőszolgáltatások felé nyithatnak tovább a cégek. Ezt az online tárhelyet ismerik ugyan, de mégsem használják. Van egy fajta bizalmatlanság a felhő alapú lehetőségekkel szemben, adatvédelmi szempontból vannak aggályok, de a szakember szerint ma már olyan szolgáltatások érhetőek el ilyen módon, amelyek segítik egy vállalkozás versenyképességét. Erre is felhívták az érdeklődők figyelmét a második workshopon. A Kaposvári Egyetem programsorozatának célja, hogy a kezdő és a már működő cégek is naprakész információkhoz, ötletekhez jussanak.

Böröndi-Fülöp Nikoletta, projektmenedzser, Kaposvári Egyetem:
A tudományos életet és a vállalkozásokat, a gyakorlatot közelebb hozzuk egymáshoz. És olyan tudást hozzunk létre, ami az induló vállalkozások számára is jól hasznosíthatóvá válik. Itt az innovációtól kezdjük áttekinteni az ismereteket és haladunk afele, hogy hogyan tudjuk ezt jól csinálni, akár web alapon, milyen finanszírozási lehetőségek vannak, milyen támogatások vehetők igénybe az induló kis- és középvállalkozásoknak.

Legközelebb, február 22-én a webdesign és a közösségi média lehetőségeiről, szerepéről hallhatnak a vállalkozók a Kaposvári Egyetemen.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: