Sikeres volt az állásbörze
2018.02.08, Csütörtök
Matróz, lakatos, mérnök és recepciós – ez csupán néhány azon szakterület közül, amelyekre munkaerőt keresnek Siófokon. A II. Állás- és képzési börzén mintegy 20 helyi és környékbeli cég kínált ingyenes képzései és álláslehetőséget is az érdeklődőknek. Az eseményen Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt: az intézmény jó kapcsolatot alakított ki azokkal a vállalkozásokkal, amelyeket különösen érint a munkaerőhiány. Jelenleg mintegy 70 -féle szakképzést indítanak.

Zsófi 24 éves és munkát keres. Bár az elmúlt években sem tétlenkedett, jelenleg álláskereső.

Herold Zsófia:
A Református Szeretetszolgálat által rendeltek ki egy lelkészhez és a két gyermekére kellett vigyáznom, akik ikre.

A fiatal lány azt mondja: szívesen venne részt helyi szakképzésben, de elsődleges szempont lenne, hogy ingyenes legyen.

Herold Zsófia:
Irodai is, asszisztensi is érdekel például, meg leginkább a gyerekekkel foglalkozó, dajka bölcsődei, ilyenek.

Zsófi mellett közel 300-an érdeklődtek munkalehetőség és szakképzés iránt a programon.

Tardi Laura:
Sajnos jelenleg munkanélküli vagyok, munkát szerettem volna keresni, valamilyen irodai munkát. Egy-két helyen kaptam is elérhetőséget, megpróbálom beadni az önéletrajzomat, hátha sikerül valamelyik.

Matróz, lakatos, mérnök, recepciós és eladó - ez csupán néhány az állásbörzén felkínált munkalehetőségek közül. Emellett nyelvtanulási lehetőségek és számítástechnikai képzések közül is válogathattak az érdeklődők.

Karg Viktória, vezető, Katedra Nyelviskola:
A nyelvekből 9 félét tudunk oktatni, természetesen a fő nyelvünk az angol, az iránt van a legnagyobb érdeklődés. Informatikai oktatást 3 éve folytatunk. Most egy uniós pályázat segítségével ingyenesen tudunk oktatni kicsi hátrányosabb helyzetű 16 és 65 év közötti korig.

Ez a cég például diabétesz- és vesebeteg gondozással foglalkozik.

dr. Kazup Szilvia, orvosigazgató, Siófoki Dialízis Központ:
Ahogyan az egészségügy egész területén bennünket is súlyt a szakember hiány ez mind szakdolgozók területén, mind orvosok területén érint bennünket.

20 siófoki és környékbeli vállalkozás kínált munkalehetőséget az érdeklődőknek. Emellett a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztálya, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a siófoki Paktum Iroda is részt vett a programon. A Siófoki Szakképzési Centrum is bemutatkozott az eseményen. Szamosi Lóránt főigazgató elmondta: 70 -féle szakképzést kínálnak jelenleg az érdeklődőknek. Azonban nem egyszerű feladat bevonni és megtartani a fiatalokat - mondja Szamosi Lóránt.

Szamosi Lóránd, főigazgató, Siófoki Szakképzési Centrum:
Nagyon fontos a lemorzsolódásnak a megakadályozása, nagyon fontos az is, hogy legyen motiváció a szakma tanulásában, tehát ne kudarcokkal legyen tele az oktatási folyamat és fontos a támogató környezet. Itt elsősorban Siófokra gondolok. Ezért alkottuk meg a Siófok Város Szakképzési Ösztöndíját, amely egy tekintélyes összeggel honorálja azoknak a diákoknak a tanulmányait, akik a helyi hiány szakmákban vesznek részt.

Így ösztönzik őket a tanulásra és a szakma elsajátítására.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: