Csökkentik a Balaton vízszintjét
2018.02.08, Csütörtök
Alig 4 hónap alatt 40 centimétert emelkedett a Balaton vízszintje. Ezért április helyett már februárban megnyitották a szakemberek a Sió zsilipet, hogy csökkentsék a tó vízállását. A korábbi leeresztésre a csapadékos időjárás miatt volt szükség. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője Híradónknak elmondta: jelenleg nincsen kritikus helyzet a Balatonnál, de az alacsonyabban fekvő területek könnyen víz alá kerülhetnének a zsilip megnyitása nélkül.

Siklós Gabriella, szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság:
Figyelik az előrejelzéseket, figyelik a hozzáfolyó vízmennyiséget, figyelik, hogy mennyit engednek és ez mennyi vízszintcsökkentést eredményez.

Komoly odafigyelést igényel a szakemberektől az ország vizeinek szinten tartása - erről beszélt Híradónknak Siklós Gabriella. A Balaton vízszintjét utoljára 2017 áprilisában kellett csökkenteni.

Siklós Gabriella, szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság
A nyári időszakban a Balaton természetes párolgása olyan sok, hogy nem lehetne fürödni az idegenforgalmi szezon végére, ha a zsilip nyitva lenne. Ez egy nagyon komoly vízgazdálkodási kérdés, amin a kollégáim nagyon sokat dolgoznak. Pontosan figyelemmel kísérik a különböző előrejelzéseket, hidrológiai, meteorológiai előrejelzéseket, hogy a Balaton vízét megfelelően szabályozzák.

Az áprilisi zsilip nyitást most azonban előrébb kellett hozni a megnövekedett vízszint miatt.

Siklós Gabriella, szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság:
Átlagosan 40 centimétert emelkedik a vízszint. Ez most február elejéig megtörtént köszönhető ez a csapadékos decemberi hónapnak, tehát nagyon komoly volt a vízszintemelkedés. Az ideiglenes szabályozási szintnek a maximumát most már elérte a Balaton vízszintje, a csatornarendszerek telítettek.

Ugyanakkor semmilyen kritikus helyzet nincsen jelenleg a Balatonon - tette hozzá Siklós Gabriella. Jelenleg 124 centiméter átlagosan a Balaton vízszintje. A hidrológiai előrejelzések szerint a következő hetekben komoly csapadékmennyiségre lehet számítani, így a vízgyűjtő területekről is sok víz érkezik a Balatonba. Ez pedig már veszélyes lehet az alacsonyabban fekvő terültekre.

Siklós Gabriella, szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság:
Ilyenkor mindig fokozatosan kell elkezdeni az eresztést. Ebben a pillanatban 10 köbméter per szekundummal eresztik a kollégák a vizet, ez egyelőre ennyi is marad, hiszen ez most körülbelül egy ilyen szinten tartást eredményez. Nem szeretnénk, ha magasabb lenne a vízszint, hiszen márciusban, áprilisban érkeznek az úgynevezett böjti szelek, amelyek nagyon komoly kárt tehetnek az alacsonyabb parti részeken, az erősebb észak-nyugati széllükés.

A Sió zsilip megnyitásával azonban szabályozható, szinten tartható a Balaton vízszintje.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: