Vízvári gázzal fűthetünk hamarosan
2018.02.07, Szerda
Több éves előkészítés után bekapcsolódhat a hazai ellátó rendszerbe a vízvári földgáz. A MOL Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. tervei szerint még idén tavasszal megkezdik a kitermelést a dél-somogyi településen. A szén-hidrogén lelőhelyhez nagy reményeket fűznek a helyiek, hiszen a megnövekedett iparűzési adóból fejleszthetnek majd a faluban.

Ezen a közel 2 hektáros területen alakítják ki hamarosan a szén-hidrogén lelő kutak gyűjtő telephelyét, Vízváron. A kitermeléshez szükséges transzformátor már áll és a szállításra alkalmas csövek is már a helyszínen vannak. Évekkel ezelőtt kezdték a kutakat fúrni a horvát határ közelében levő település térségében, ahol kiderült, hogy a földben földgáz és kőolaj is van.

Kozma László, polgármester, Vízvár:
A tervek szerint 4 kutat fognak becsatornázni abba a telephelybe, amely majd itt épül, illetve 2 bélavári kút bekötése történik meg, amelyet Babócsára, a már működő telepre vezetik el, hogy az országos hálózatba becsatlakoztassák. Ezek a kutak az elmúlt 10-15 évben lettek felmérve, illetve megfúrva.

Régóta vártak már az építési engedélyre - tette hozzá Kozma László. A polgármester elmondta: a település rendezési tervét módosítani kell, hogy a Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt elvégezhesse a munkát. A kutakhoz vezető utak miatt valószínűleg a területeket át kell átminősíteni, hogy a telkeket hasznosítani lehessen.

Kozma László, polgármester, Vízvár:
Amikor 20 évvel ezelőtt polgármester lettem, akkor 820-an lakták ezt a települést, ma 300-an kevesebben. Ennek oka, hogy a rendszerváltás után a munkahelyek megszűntek és kiket küldtek el először? A bejáró embereket, így a korombeli Vízváriak családostól elköltöztek a városokba, városkörnyéki településekre.

A telephely azonban kitörési pont lehet Vízvár számára, hiszen határ menti településként nem könnyű az itt lakók élete - tette hozzá a polgármester.

Kozma László, polgármester, Vízvár:
Nem adjuk fel a reményt és a, mint a mögöttem lévő Mol fejlesztés is bizonyítja , bizakodunk abban, hogy ha megvalósul, akkor egy kitörési pont lehet a településünknek. Van természeti környezetünk, természeti értékeink. Az egyik a Dráva a nemzeti parkkal, a másik pedig, ami a föld alatt rejlik. A kihasználása a MOL által talán nekünk is egy kis bevételt fog hozni, amit jó célra fogunk felhasználni a településen élők érdekében.

A jelentős iparűzési adóból jutna a fejlesztésekre. Kozma László elmondta: a tervek szerint megvásárolnák az elhagyott házakat a településen, majd felújítás után eladnák azokat, így idecsalogatva a családokat.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: