Ónos eső hó helyett
2018.02.07, Szerda
Ónos eső miatt adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést ma szinte az ország egész területére. A nyálkás, csúszós utak miatt több koccanás és baleset történt Somogy megyében. A szokatlanul enyhe és csapadékos időjárást egy mediterrán ciklon okozza. Hétvégére azonban napos és száraz időt jósolnak a szakemberek.

Szilágyi Eszter, meteorológus, Siófoki Obszervatórium:
Olaszország fölött a mediterráneumban egy nagy kiterjedésű mediterrán ciklon helyezkedik el, ez az a mediterrán ciklon, ami nedves légtömegeket szállít a térségbe.

Ez a ciklon a felelős a napok óta tartó esős időjárásért hazánkban - ezt mutatja Szilágyi Eszter meteorológus. A lehullott ónos eső, több helyen is fennakadást okozott, hiszen csúszóssá váltak az utak.

Szilágyi Eszter, meteorológus, Siófoki Obszervatórium
Itt a Balaton térségében eleinte havazást tapasztaltunk ez később átváltott fagyott esőbe, havas esőbe, majd a reggeli órákban már ónos esőre ébredhettünk. Jelenleg a térségben még több helyen esik, helyenként ónos szitálás is előfordul.

Évek óta szokatlan jelenség az enyhe tél, amely sokkal inkább esős, borongós időjárást okoz, mintsem havat.

Szilágyi Eszter, meteorológus, Siófoki Obszervatórium:
Folyamatosan az óceán felől jönnek, mennek a frontok, érkeznek ezek a ciklonok is, amelynek most is láthatjuk az előoldalán azért pozitív hőmérsékleti tartományban alakuló légtömegeket szállít magával. Reggel 0, -1 fok körüli értékeket mérhettünk, azonban fokozatosan most is melegszik az idő.

A magasabb helyeken, így a Mátrában és az Északi-Középhegységben idén már több alkalommal is 4-5 centiméteres hó hullott, az ország többi területén azonban nem okozott nagyobb fennakadást a havazás. Hétvégére pedig még szárazabb idő várható.

Szilágyi Eszter, meteorológus, Siófoki Obszervatórium:
A legfrissebb számítások alapján az látszik, hogy csapadékot a hétvégére egyáltalán nem várunk, a hőmérsékleti értékek nappal pozitív tartományban alakulnak, 3-5 fokra lehet számítani.

Éjszakára azonban akár -5 fokra is számítani kell - tette hozzá Szilágyi Eszter.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: